bio-forum.pl

Poziewnik wąskolistny ?

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2007

1. Poziewnik wąskolistny ?

Czy to może jest poziewnik wąskolistny? Znaleziony na poboczu leśnej żwirowej drogi.

od mar.2008

2. Poziewnik wąskolistny ?

raczej typowy Galeopsis ladanum, tamten ma wąskie liście i różni się, jak dla mnie, już na pierszy rzut oka. Galeopsis angustifolia spotykałem na niżu bardzo rzadko i wyłącznie na torach kolejowych.

od kwi.2007

3. Poziewnik wąskolistny ?

I to jest to! Dzięki. Brałem go pod uwagę, ale jakoś wąskolistnego się uczepiłem :)

od maj.2007

4. Poziewnik wąskolistny ?

G. ladanum

od maj.2007

5. Poziewnik wąskolistny ?

Galeopsis angustifolia również spotykam u siebie, właśnie na torowiskach. Co ciekawe, w publikacji "Rośliny obcego pochodzenia w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem gatunków inwazyjnych", poziewnik wąskolistny został przeniesiony ze statusu gatunku rodzimego na kenofit, czyli gatunek obcy, przybyły w czasach nowszych, tj. po 1500 r. n. e. (w tabeli podano datę XVIII/XIX w.).

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji