bio-forum.pl

2008-05-31 Chrzanów - ostatni dzień maja

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2008-05-31 Chrzanów - ostatni dzień maja
25.lut.13 12:16
Piotr Grzegorzek

Tego dnia zdjęcia, tak jak to zaznaczyłem na mapie firmy Compass wykonywałem w czterech miejscach.

Zacząłem w oznaczonym niebieskim kółkiem parku miejskim. Na początku zdecydowałem się na dziki bez czarny - Sambucus nigra.

Potem spojrzałem z góry na rozkwitający ostrożeń polny - Cirsium arvense.

Następnie zmieniłem plan zdjęciowy na ogród przy domu Urbańczyka - żółte kółko. Na początku udokumentowałem przekwitającą magnolię pośrednią - Magnolia ×soulangeana.

Potem przyszła kolej na rosnącą pod murem różę pomarszczoną - Rosa rugosa.

Potem powróciłem do parku i zainteresowałem się kwitnącym kosaćcem bródkowym - Iris germanica.

Bliżej ronda zakwitła robinia akacjowa - Robinia pseudoacacia.

A na klombie bliżej ronda znalazłem jeszcze taką, łososiową odmianę kosaćca bródkowego - Iris germanica.

Trzecim punktem były świeżo posadzone krzewy w okolicy Placu Tysiąclecia - zielone kółko. Tutaj przede wszystkim zauważyłem pęcherznicę kalinolistną - Physocarpus opulifolius o purpurowych liściach. Podejrzewam, że jest to odmiana Diabolo.

Na zakończenie tej sesji zdjęciowej w rejonie, gdzie ulica Śląska zbliża się do ronda - fioletowe kółko - uchwyciłem lucernę pośrednią - Medicago x varia.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji