Pierwsze zdjęcia wykonałem na klombie niedaleko ronda przy skrzyżowaniu ulic Oświęcimska i Mickiewicza. Na początku mak wschodni - Papaver orientale.
A to już rejon ulicy Kusocińskiego i niewielki zachwaszczony ogródek. Zaczynamy od fiołka trójbarwnego - Viola tricolor. Te kwiaty znajdują się na jednej roślinie. Pomiędzy nimi widać kwiat fiołka polnego - Viola arvensis. Mam nadzieję, że każdy, kto obejrzy to zestawienie, nie będzie miał kłopotów z odróżnieniem obu gatunków.
Następnie zacząłem się przemieszczać w kierunku ulicy Krakowskiej. Tutaj wśród pokrzyw zauważyłem pająka, lejkowca labiryntowatego - Aegelena labirynthica.
Na kwiatach glistnika jaskółczego ziela - Chelidonium majus przysiadł zielony chrząszcz. Ustaliłem, że to Oedemera.
A że wątek jest przede wszystkim botaniczny kończymy zbliżeniami na gorczycę polną - Sinapis arvensis.
Chrząszcz oznaczony jako Lytta vesicatoria to raczej Oedemera nobilis, ale bezpieczniej jest poprzestać na rodzaju.
(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 03. marca. 2022)
Oedemera nobilis nie występuje w Polsce. Oedemera sp. samica
Generalnie zacząłem przegląd zasobów zdjęciowych starając się oznaczyć co nie oznaczone w związku z przygotowywanie wersji pisemnej dla dokumentacji Muzeum w Chrzanowie. Zielonego chrząszcza z bardzo dużym prawdopodobieństwem uznałem za samicę Oedemera virescens.