bio-forum.pl

2008-05-23 Chrzanów - pomiędzy rondem a ulicą Kusocińskiego

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2008-05-23 Chrzanów - pomiędzy rondem a ulicą Kusocińskiego
22.lut.13 08:09
Piotr Grzegorzek

Tego dnia, nie wiem już dlaczego odbyłem spacer tak jak to zaznaczyłem na mapie firmy Compass.

Pierwsze zdjęcia wykonałem na klombie niedaleko ronda przy skrzyżowaniu ulic Oświęcimska i Mickiewicza. Na początku mak wschodni - Papaver orientale.

Dalej idzie posadzony tutaj kosaciec syberyjski - Iris sibirica.

Na skraju parku uchwyciłem jeszcze kalinę koralową - Viburnum opulus.

A to już rejon ulicy Kusocińskiego i niewielki zachwaszczony ogródek. Zaczynamy od fiołka trójbarwnego - Viola tricolor. Te kwiaty znajdują się na jednej roślinie. Pomiędzy nimi widać kwiat fiołka polnego - Viola arvensis. Mam nadzieję, że każdy, kto obejrzy to zestawienie, nie będzie miał kłopotów z odróżnieniem obu gatunków.

Nieco więcej czasu poświęciłem makowi piaskowemu - Papaver argemone.

Była tutaj również dymnica pospolita - Fumaria officinalis.

Następnie zacząłem się przemieszczać w kierunku ulicy Krakowskiej. Tutaj wśród pokrzyw zauważyłem pająka, lejkowca labiryntowatego - Aegelena labirynthica.

W tej okolicy trafiła mi się okazała mucha, ścierwnica - Sarcophaca carnaria.

Wracamy do roślin. Oto żywokost lekarski - Symphytum officinale.

Na kwiatach glistnika jaskółczego ziela - Chelidonium majus przysiadł zielony chrząszcz. Ustaliłem, że to Oedemera.

Inny duży chrząszcz to ogrodnica niszczylistka.

A że wątek jest przede wszystkim botaniczny kończymy zbliżeniami na gorczycę polną - Sinapis arvensis.

od cze.2010

2. 2008-05-23 Chrzanów - pomiędzy rondem a ulicą Kusocińskiego
2.mar.22 19:37
Piotr Grzegorzek

Chrząszcz oznaczony jako Lytta vesicatoria to raczej Oedemera nobilis, ale bezpieczniej jest poprzestać na rodzaju.

(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 03. marca. 2022)

od paź.2013

3. 2008-05-23 Chrzanów - pomiędzy rondem a ulicą Kusocińskiego

Oedemera nobilis nie występuje w Polsce. Oedemera sp. samica

od cze.2010

4. 2008-05-23 Chrzanów - pomiędzy rondem a ulicą Kusocińskiego
3.mar.22 12:59
Piotr Grzegorzek

Generalnie zacząłem przegląd zasobów zdjęciowych starając się oznaczyć co nie oznaczone w związku z przygotowywanie wersji pisemnej dla dokumentacji Muzeum w Chrzanowie. Zielonego chrząszcza z bardzo dużym prawdopodobieństwem uznałem za samicę Oedemera virescens.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji