bio-forum.pl

Szczęka dinozaura....??!!

bez logowania - można przeglądać

od paź.2004

1. Szczęka dinozaura....??!!
zeby jelenia

Znalazłam w lesie... szczękę, strasznie potężną... Ktoś znajomy podpowiedział - pewnie krowy!! Ale co by robiła krowa w środku wielkiego lasu???? Myślę, że to mogą być zęby jelenia..??

od wrz.2004

2. Szczęka dinozaura....??!!
10.lis.04 19:40
Maciej Malec "maciej_m"

Tutaj trzeba by zapytać znawcy. Jednak widziałem szkielet krowy w środku lasu. Kiedy krowa zdycha, wywozi się ją do lasu i po sprawie...

od paź.2004

3. Szczęka dinozaura....??!!

Fuj...!!!!:- (( (

a gdzie ja znajdę znawcę???

od wrz.2004

4. Szczęka dinozaura....??!!
10.lis.04 20:04
Maciej Malec "maciej_m"

Może znasz jakiegoś leśniczego lub myśliwego?

od wrz.2004

5. Szczęka dinozaura....??!!

Takie duże, że wygląda na krowę...

Nic innego.

od wrz.2004

6. Szczęka dinozaura....??!!
10.lis.04 20:18
Maciej Malec "maciej_m"

Też myślę, że krowa. Taką szczenę widziałem nie raz. Znam nawet miejsca w lesie, gdzie takie rzeczy można znaleźć.

od paź.2004

7. Szczęka dinozaura....??!!

Macie chyba rację... Przypomniałam sobie, że kiedyś widziałam jakąś czaszkę w całości i była ździebko mniejsza...

od wrz.2004

8. Szczęka dinozaura....??!!
11.lis.04 11:11
Maciej Malec "maciej_m"

Ja natykałem się jeszcze na martwe lisy (jeszcze z futrem), teraz w październiku, jak byłem w tym miejscu leżała sama czaszka. Mnóstwo różnych kości bliżej nie określonych, a raz w takim maleńkim lasku znalazłem olbrzymią martwą świnię, która aż się ruszała od larw much. Smród niemiłosierny.

od wrz.2004

9. Szczęka dinozaura....??!!
11.lis.04 16:18
Grzegorz Zynek "zyniu"

Fuj.... ja znalazłem niedawno rozkładającego się zająca.. albo coś w tym stylu.. też nieciekawy widok. A takie czaszki to też widywałem.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

10. Szczęka dinozaura....??!!
12.lis.04 07:29
Jacek M ("jimi")

A co powiecie o rozkladajacych sie grzybach :)))) cos strasznego. Czlowiek podbiega uradowany bo, mysli, ze znalazl usper okaz bierze go do reki a tu sama maź :))) łeeeeeeee

od wrz.2004

11. Szczęka dinozaura....??!!

Znalazłem kiedyś ogromne (ok 30cm średnicy kap.) borowiki ceglastopore, niestety już się rozkładały i nieźle zalatywały padliną, a dodatkowo były jedzone przez stado much i żuków.

12. Szczęka dinozaura....??!!
24.gru.04 00:46
"Agrilus" (b/log.)

Jest to połówka żuchwy zwierzęcia racicowego, najprawdopodobnie jelenia, sarny lub daniela. Podanie wymiaru (długości) dałoby lepszą diagnozę. Powiem również, że gdyby były widoczne na zdjęciu górne powierzchnie zębów, po ich stopniu wytarcia można by z dość dużą dokładnością określić wiek padłego zwierzęcia.

13. Szczęka dinozaura....??!!
13.sie.05 14:02
"Dino" (b/log.)

To nie jest kość dinozaura niestety

to kość jakiegoś ssaka leśnego zyjacego wspolczesnie...

Zapraszam na www.dinozaury.com[dinozaury.com]

od kwi.2004

14. Szczęka dinozaura....??!!

Z radością. Dziękuję.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji