bio-forum.pl

małe czarki w kształcie korony

bez logowania - można przeglądać

od lip.2005

1. małe czarki w kształcie korony
15.wrz.06 00:49
Grażyna Domian
koroniaste1
koroniaste2
koroniaste3

Na gliniastym wale usypanym przy odstojniku ścieków pokoagulacyjnych powstających podczas produkcji wody pitnej, znalazłam mnóstwo takich grzybków:

Przecietna średnica około 1 cm. Co to może być? W pierwszym momencie skojarzyły mi się z koronicą ozdobną, której nigdy nie widziałam ale ona jest chyba dużo większa?

od wrz.2004

2. małe czarki w kształcie korony

Jakaś Geopora.

od sie.2002

3. małe czarki w kształcie korony
15.wrz.06 08:39
Piotr Perz "pimpek"

Grażyna!

Świetna sprawa! Z tym kolorem hymenium to może być jakaś ciekawsza Geopora, lub "zwykła" ale bardzo stara. Jakie drzewa były w okolicy (poza sosną)?

Ta na ostatnim zdjęciu jest bardzo ciekawa. Tak bardzo stara..... ale co to?? Jakiś pasożyt czy konidia?? Zebrałaś je wszystkie?? Mógłbym je dostać?

od maj.2003

4. małe czarki w kształcie korony
15.wrz.06 09:45
Anna Kujawa "AniaK"

:-) Grażynko - ja też poproszę jedną albo dwie (starszą i młodszą) i bez tych "kłaczków" wewnątrz - na nią zasadza się Pimpek).

Tym bardziej, że będzie do zgłoszenia, bo wszystkie Geopora przyjmuję do "kącika"

od lip.2005

5. małe czarki w kształcie korony
15.wrz.06 21:16
Grażyna Domian

Ojojoj, nie zebrałam wszystkich, tylko kilka, i bez tej z włoskami: (

Cóż, będę tam w pobliżu niebawem więc znów przejdę przez dziurę w płocie i w tym obrzydliwym smrodzie amoniaku zbiorę odpowiednie miseczki dla każdego z Was. Było ich dużo więc na pewno nikomu nie zabraknie :)

Zobaczę też, co oprócz sosen przy nich rośnie bo nie pamiętam - koncentrowałam się na ściekach.

od lip.2005

6. małe czarki w kształcie korony
17.wrz.06 22:51
Grażyna Domian

Zebrałam (pomimo bardzo nerwowego i niewyrozumiałego stróża) i się suszą. W pobliżu skarpy z tymi miseczkami rosną same młode sosny. Dopiero jakieś 10 m dalej, w obniżeniu rośnie jedna wierzba iwa. Inne liściaste (dąb, osika) dopiero kilkadziesiąt metrów dalej.

od lip.2005

7. małe czarki w kształcie korony
21.wrz.06 22:05
Grażyna Domian
siedlisko Geopory

Grzybki czekają na wysłanie tylko ciągle brak mi czasu by je zapakować i ekspediować.

Tymczasem porządkując i archiwizując zdjęcia postanowiłam pokazać jeszcze miejsce gdzie rosły (to ta skarpa za sosenkami):

Geopora2
siedlisko Geopory2

i grzybki, które rosły jakieś 50 m dalej od tamtych pokazanych wyżej, na gliniastej drodze:

Myślę, że to ten sam gatunek, tylko mocno obkurczony wskutek suszy.

od sie.2002

8. małe czarki w kształcie korony
20.paź.06 08:11
Piotr Perz "pimpek"
1
2
3

Zaciekawiony Twoim znaleziskiem przeglądnąłem kilka Geopora.....

oczywiście nie wiem co to jest :))) Jestem ciekaw, czy na Twojej Geopora jest to samo?

od sie.2002

9. małe czarki w kształcie korony
25.cze.07 00:18
Piotr Perz "pimpek"

Grażyna - sądzę, że oznaczyłem tego pasożyta do rodzaju. Jest to coś z rodzaju Rhopalomyces (Zygomycetes). Dla porównania można zobaczyć w Microfungi on Miscellaneous Substrates, Martin B Ellis and J Pamela Ellis - plate 52 szkice 520 i 521

od sie.2002

10. małe czarki w kształcie korony
16.lip.07 16:49
Piotr Perz "pimpek"

Ha :))))

A więc ten grzybek to jest Rhopalomyces nigricans Costantin i wydaje się, że to może być jego drugie (czyli razem z moim trzecie) stwierdzenie na świecie!

Cieszę się bardzo i w związku z tym chciałbym Twoje zdjęcia tej kolekcji dostać od Ciebie na maila w wysokiej (pełnej) rozdzielczości (wszyskie - ale zwłaszcza foto trzecie od góry).

Oto obszerne fragmenty maila, którego w tej sprawie otrzymałem

-------------------------------------------------------------

Piotr,

Your Rhopalomyces is R. nigricans Costantin which was described in 1886 and

illustrated two years later (pdfąs of papers attached). Costantin found R.

nigripes growing on Peziza arenaria Tulasne. This may be only the second

time that this fungus has been recognized.

If you decide to publish a paper on this fungus I would put the sporophores

in 95% ethanol to get rid of air bubbles, pour or blot off the excess and

then before the ethanol dries add a drop of 1% or 2% KOH in water so that

the fungal structures expand to their normal size and then add a coverslip

and take pictures or seal the coverslip with warm paraffin wax and then with

fingernail polish. These slides will last 3-5 days.

Costantin, J. 1886. Sur un Rhopalomyces. Bull. Soc. Bot. France 33: 489-494.

Costantin, J. 1888. Matériaux pour ląHistoire des Champignons. Vol. II. Les

Mucédinées Simples. Libraire Paul Klincksieck, Paris, France. 210 p.

I would greatly appreciate receiving a herbarium specimen of R. nigriges on

the Geopora, if you have extra specimens.

Jerry

Gerald L. Benny

Department of Plant Pathology

University of Florida

od sie.2002

11. małe czarki w kształcie korony
16.lip.07 16:59
Piotr Perz "pimpek"

I oczywiście, jeśli jest w PL ktoś, kto miałby ochotę opublikowac to ciekawe znalezisko - proszę o kontakt. Jeśli Wy znacie kogoś od Zygomycetes, kto chciałby sobie publikację do dorobku dołożyć - dajcie mu tego linka :)

od sie.2002

12. małe czarki w kształcie korony
5.sty.08 21:16
Piotr Perz "pimpek"

c. d.

przeglądając Twoje nadesłane Geopory widzę, że na niektórych owocnikach są DWA GATUNKI Rhopalomyces-a, więc na pewno to nie jest koniec tego posta;)

od lip.2005

13. małe czarki w kształcie korony
5.sty.08 21:27
Grażyna Domian

Bardzo mnie to cieszy :) Tym bardziej, że nadal nie wiemy jakie to geopory;)

od maj.2006

14. małe czarki w kształcie korony

Przypomniałeś mi tym Piotrze, że i ja mam pod śniegiem owocniki Geopora na które miałem zerknąć. Zrobię to niebawem:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji