bio-forum.pl

2008-05-22 Chrzanów - Kopanina po święcie

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2008-05-22 Chrzanów - Kopanina po święcie
12.lut.13 22:40
Piotr Grzegorzek

Tego dnia w popołudniowej porze, a był to dzień Bożego Ciała udałem się nad często przeze mnie odwiedzany Staw Zapadlisko. Oto mapa firmy Compass z trasą tego spaceru.

Na początku pobocza ścieżki rowerowej, a dawno dawno temu byłej linii kolejowej. Tutaj zwróciłem uwagę na fiołek trójbarwny - Viola tricolor, gdzie na jednej roślinie znajdowały się kwiaty odmiennie zabarwione.

Następnie na zakręcie ulicy Łowiecka, w miejscu po byłym składzie opałowym udokumentowałem koniczynę drobnogłówkową - Trifolium dubium.

W tej okolicy na kwiatach rukiewnika wschodniego - Bunias orientalis siedział motylek z gatunku wąsateczka zawilczaneczka.

Tego chrząszcza nie udało mi się oznaczyć.

Nieco dalej na terenie byłych ogrodów działkowych zauważyłem zdziczałego orlika - Aquilegia.

A to już najbliższa okolica stawu Zapadlisko. Na początku jakaś turzyca - Carex.

Potem idzie kwiat knieci błotnej - Caltha palustris.

Ta okolica to jedna z ostoi kukułki majowej - Dactylorhiza majalis.

Na staw spoglądam poprzez owocujący mniszek - Taraxacum sp. sp.

Oto zbliżenie rozwiewającego się dmuchawca.

Na zakończenie proponuję obejrzeć muchę rączycę o bardzo zdeformowanych skrzydłach.

Owad przebywa na kłoskach kłosówki wełnistej - Holcus lanatus.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji