bio-forum.pl

2008-05-15 Chrzanów - jeszcze raz w parku.

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2008-05-15 Chrzanów - jeszcze raz w parku.
5.lut.13 13:08
Piotr Grzegorzek

To już będzie prawie ostatni tegoroczny wątek poświęcony w całości parkowi miejskiemu w Chrzanowie. W kilku innych wątkach przemkniemy jeszcze przez jego teren, ale to już będzie koniec. Tym nie mniej tradycyjnie - mapa firmy Compass.

Pretekstem do wykonania tego fotoreportażu był mniszek - Taraxacum o staśmionym pędzie. Na jego szczycie były dwa koszyczki.

Następnie zainteresowałem się kwitnącą konwalią majową - Convallaria majalis.

Rozpoczął również kwitnienie różanecznik żółty - Rhododendron luteum vel. Azalea pontica.

Zakwitł również inny różanecznik o białych kwiatach. Dawno, dawno temu w odległym PRL-u, bo na długo przed moim przybyciem do Chrzanowa w parku posadzono ponad 500 azalii. Dzisiaj wszyscy mają nadzieję, że są one przynajmniej w Chrzanowie.

Następnie na kwiatach mniszka - Taraxacum zauważyłem pszczolinkę. Po dłuższych poszukiwaniach uznałem, że jest to gatunek Andrena varians.

Kolejne ładne kwiatki to baldachogrono tawuły ożankolistnej - Spiraea chamaedryfolia.

Bliżej ronda zakwitł berberys zwyczajny - Berberis vulgaris.

Po jego pędzie spacerowała biedronka dwukropka.

Następnie na kwilę wpadłem na rynek aby sfotografować liście platana - Platanus acerifolia.

W parę godzin później ponownie zainteresowałem się kwiatami tawuły ożankolistnej - Spiraea chamaedryfolia. Tym razem przy okazji spotkałem mrówkę.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji