bio-forum.pl

Żółty, blaszkowy z masywnym kapeluszem na kupie :)

bez logowania - można przeglądać

od sie.2002

1. Żółty, blaszkowy z masywnym kapeluszem na kupie :)
10.lis.04 09:26
"pimpek"
1

.... znaczy na odchodach końskich lub sarnich. Ale chyba końskich :)

Trzonek delikatny, kruchy. Kapelusz pełny, mięsisty - blaszki koloru podobnego jak u maślanki wiązkowej. Kapelusz dzwonkowaty, blaszki niskie. Podstawa trzonka nieco zgrubiała.

2

Trzonek jest podłużnie prążkowany. Jest pozostałość po pochwie (jak u muchomorów np.).

33

Blaszki nie dochodzą do krawędzi kapelusza.

To co mi najbardziej pasuje to Panaeolus semiovatus ale kilka spraw się nie zgadza.

W opisie mam, że kapelusz jasnogliniasty - mój jest raczej żółty. Blaszki gęste - moje chyba takie nie są. Trzon z pierścieniem i bulwką u postawy - mój kompletnie nie ma śladu po pierścieniu a na bulwie jest pochwa.

od sie.2002

2. Żółty, blaszkowy z masywnym kapeluszem na kupie :)
10.lis.04 09:30
"pimpek"

No i w opisie dla Panaeolus semiovatus nie ma mowy o podłużnie pążkowanym trzonku, a to jst chyba ważne.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

3. Żółty, blaszkowy z masywnym kapeluszem na kupie :)
10.lis.04 11:09
"Woytty" (b/log.)

"... Trzon z pierścieniem i bulwką u postawy - mój kompletnie nie ma śladu po pierścieniu a na bulwie jest pochwa." Bardzo silna seksualna autoreklama - prawie pozazdrościć, no chyba że nadal chodzi o tego grzybka z fotografii.

od kwi.2001

4. Żółty, blaszkowy z masywnym kapeluszem na kupie :)
10.lis.04 11:47
Marek Snowarski "admin"

Jest taki fantastyczny essej - mała książeczka - coś w rodzaju rozprawki naukowej, przynajmniej takim stylem pisane. Wydane to zostało na początku lat 90.

Cała jest poświecona odniesieniom do Tego w języku, literaturze i kulturze.

A jest taka fantastyczna bo cała, łacznie ze wstępem i posłowiem jest pisana takim dwuznacznym, aluzyjnym językiem jak Woytt u Pimpka zauważył.

D. Freya, wyd. Gdańsk, 1991, "O rzeczy najważniejszej"

okładka miękka, 192 stron

Autorem jest kobieta (chyba?), akademik (chyba?) i pisana jest pod pseudonimem, chyba żeby kariery naukowej sobie nie zaprzepaścić.

Wydawnictwo też nie jest ujawnione :)

od sie.2002

5. Żółty, blaszkowy z masywnym kapeluszem na kupie :)
10.lis.04 20:54
"pimpek"

Szukam pośród Stropharia. Jest ich tak > 15 gatunków ale nie mogę znaleść. Generalnie to Stropharia chyba wszystkie mają pierścień (lub jego pozostałości) - tak?

Zobaczmy dla przykładu nawet w miarę dorosły owocnik mykoweb.com - też są ślady po pierścieniu.

Kurcze - nie może to być ciężkie do zidentyfikowania.

(wiadomość edytowana przez pimpek 14. Lutego. 2005)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji