bio-forum.pl

2007.02.19 Mysłowice - pomiędzy Mikołowską a Czarną Przemszą

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2007.02.19 Mysłowice - pomiędzy Mikołowską a Czarną Przemszą
3.lut.13 22:13
Piotr Grzegorzek

Tamtego roku siedzibą naszej redakcji, znaczy się tygodnika Co Tydzień, był niewielki pawilon przy ulicy Mikołowskiej. Przyjeżdżając do miasta na krótko nierzadko z wygodnictwa pozyskiwałem materiały do kolejnych artykułów w najbliższej okolicy. Tak to wygląda teraz na mapie firmy Compass.

Miejsce przy ulicy Mikołowskiej oznaczyłem fioletową kropką w dole mapy. Na początku udokumentowałem silnie obciętą wierzbę białą w odmianie płaczącej - Salix alba "Tristis". Potem opisałem ją jako "Siłaczkę z ulicy Mikołowskiej".

Następnie zwróciłem uwagę na splątane drzewa. Są tutaj klon jawor - Acer pseudoplatanus oraz śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera. Pierwszy gatunek to dwa srebrzyste pnie, drugi to trzy pnie czarniawe w dolnej części.

A to już drugie fioletowe kółko, czyli Park Zamkowy. Na początku drzewo na skarpie. Sądząc po korze to kasztanowiec zwyczajny - Aesculus hippocastanum.

Nieco dalej dość osobliwie wyglądało ucho bzowe - Hirneola auricula-judae na pniu dzikiego bzu czarnego - Sambucus nigra.

Zimy w owym czasie raczej nie było.

W parku nie zatrzymywałem się na dłużej. Jestem już nad brzegiem Czarnej Przemszy i idę z prądem tego ścieku. Na początku glistnik jaskółcze ziele - Chelidonium maius.

Druga zielenina to trybula leśna - Anthriscus sylvestris.

Dość ciekawie wyglądały również rośliny obumarłe, tak jak ten łopian większy - Arctium lappa.

W gałęziach dzikiego bzu czarnego - Sambucus nigra, który jak widać rozwinął już pączki, znalazłem ptasie gniazdo.

Jego gałęzie oplatała kolczurka klapowana - Echinocystis lobata.

Czas teraz na płynącą korytem Czarnej Przemszy ciecz.

Pomijając niesamowitą atmosferę widoki są nawet zachwycające.

Oczywiście nie w każdym miejscu. Oto znajdujący się w odległości około 130m na północ od drogi do Jaworzna najważniejszy prawobrzeżny dopływ tej rzeki. Na zdjęciu satelitarnym widać go znakomicie.

Nieco dalej na zachód od tego miejsca na jednym z budynków znalazłem taką "patriotyczną" deklarację.

Od ujścia dopływu i tego budynku do mysłowickiego rynku jest stąd w linii prostej nieco ponad 200m.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji