bio-forum.pl

2008-06-08 Chrzanów - park po raz kolejny

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2008-06-08 Chrzanów - park po raz kolejny
29.sty.13 21:53
Piotr Grzegorzek

W tej serii archiwalnych wątków park w Chrzanowie położony tak jak to zaznaczyłem na mapie firmy Compass pojawi się jeszcze kilka razy.

Tego dnia pierwszoplanowym bohaterem akcji było posadzone parę lat temu parzydło leśne - Aruncus sylvestris. Jedyna jego kępa znajduje się w okolicy, gdzie niegdyś stał dwór.

Jego kwiaty wabiły owady. Ten został przeze mnie zaliczony do chrząszczy z rodziny Staphylinidae.

Nieopodal kwitnął podagrycznik pospolity - Aegopodium podagraria. Na jego baldachu czaił się kwietnik namiastek.

Była też błonkówka z rodziny Ichneumonidae.

W sąsiedztwie parzydła znalazłem ślaz dziki - Malva sylvestris porażony przez rdzę Puccinia malvacearum.

A teraz czas na kolejnego owada, muchówkę z gatunku Chalcosyrphus piger. Nie jestem zupełnie pewien oznaczenia, ale spośród wielu możliwości ten gatunek najbardziej mi pasuje.

Był tutaj jeszcze trzmiel.

A teraz będzie ostrożeń polny - Cirsium arvense oraz farma mszyc doglądana przez mrówki.

Całość kończymy efektownym widokiem owocującego kozibrodu łąkowego - Tragopogon pratensis. Oto pierwszy okaz.

Drugi okaz był bardziej efektowny.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji