bio-forum.pl

2008-05 Chrzanów - park w pierwszej połowie maja

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2008-05 Chrzanów - park w pierwszej połowie maja
27.sty.13 09:35
Piotr Grzegorzek

Nie zwlekając od razu dla przypomnienia mapa firmy Compass z oznaczeniem miejsca akcji.

Pierwsze pięć zdjęć wykonałem drugiego maja. Oto widok ogólny części południowej od strony ulicy Kościuszki. Na pierwszym planie jabłoń purpurowa - Malus x purpurea. W tle po lewej stronie wieżowce przy ulicy Jordana.

Nieco dalej w cieniu okazałych drzew liściastych walczy o swoje miejsce jodła kalifornijska - Abies concolor.

A to kolejny egzemplarz jabłoni purpurowej - Malus x purpurea. Budynki w tle to zabudowa ulicy Słowackiego.

Jestem teraz przy południowo-zachodnim zakątku parku i spoglądam w kierunku placu zabaw. Izolowane, okazałe drzewo to jesion wyniosły - Fraxinus excelsior.

Kolejną serię zdjęć wykonałem 13 maja, kiedy, co można zobaczyć po dwu innych watkach bardzo mnie poniosło w kwestii fotografowania. Zaczynamy w okolicy ronda, gdzie właśnie zakwitł klon jawor - Acer pseudoplatanus.

Następnie bardzo szybko udałem się ku części południowej od strony ulicy Sokoła, gdzie udało mi się sfotografować kwiaty pigwy pospolitej - Cydonia oblonga.

W tej okolicy na jednym z klombów pojawiła się interesująca odmiana tulipana ogrodowego - Tulipa.

W północno-wschodniej części parku został posadzony czosnek niedźwiedzi - Allium ursinum.

Jego kwiaty cieszyły się sporym zainteresowaniem wśród pszczół.

Następnie powróciłem do kwitnącej pigwy pospolitej - Cydonia oblonga, aby sfotografować wnętrza jej kwiatów.

W tej okolicy zakwitł jeszcze skrzydłorzech kaukaski - Pterocarya fraxinifolia.

Bohaterem kolejnej sesji zdjęciowej jest śniedek baldaszkowaty - Ornithogalum umbellatum.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji