bio-forum.pl

2008-05-15 Mysłowice - na skraju Parku Zamkowego

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2008-05-15 Mysłowice - na skraju Parku Zamkowego
24.sty.13 00:13
Piotr Grzegorzek

To był krótki wypad do Mysłowic. Onego roku siedziba naszej redakcji, dopóty, dopóki nie pogonił jej stamtąd prezydent miasta, Ten Którego Nazwiska Nie Wolno Było Wymieniać, znajdowała się w bloku TBS pomiędzy rynkiem a Parkiem Zamkowym. Miejsce to na mapie firmy Compass oznaczyłem niebieskim kółkiem.

Mając mało czasu na początku uchwyciłem pszczołę miodną na koszyczku mniszka - Taraxacum sp. sp.

Potem zwróciłem uwagę na ożywający pieniek wierzby iwy - Salix caprea.

Kolejną pszczołę miodną zauważyłem na kwiatach jasnoty białej - Lamium album.

Oczywiście nie mogłem sobie odpuścić lokalnego, tak zwanego dzikiego wysypiska śmieci. Ostatecznie to o przysłowiowy rzut beretem od rynku miasta.

Następnie powróciłem do mniszka - Taraxacum. Pszczoła, która teraz niechcący mi pozuje jest zapewne innym osobnikiem.

A to już wierzba mandżurska - Salix babylonica var. pekinensis.

W tej okolicy zaczęły się rozwijać pędy rdestowca ostrokończystego - Reynoutria japonica.

Następnie poprzez gałęzie wiązu górskiego - Ulmus glabra zerknąłem na pobliską zabudowę.

Tego dnia w pełni kwitnienia był klon jawor - Acer pseudoplatanus.

Dla odmiany klon jesionolistny - Acer negundo miał już porządnie zawiązane owoce.

Ot, pełnia wiosny.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji