W drugim odcinku wizji lokalnej prowadzonej na ścieżce dydaktycznej poruszamy się w okolicy przystanków 4, 5, 6. Na mapie firmy Compass jest to trasa oznaczona kolorem niebieskim.
Na początku wychodzimy na zarastającą łąkę i spoglądamy w kierunku północnym. Wielki las na horyzoncie to uroczysko Sośnica.
Jak widać w drzewostanie dominuje sosna zwyczajna - Pinus sylvestris ale pojawia się też klon jawor - Acer pseudoplatanus.
A to już warpie jako takie. Roślinność runa, poniekąd naturalna nie koresponduje z drzewostanem, który został tutaj wprowadzony sztucznie. W runie pojawia się w dużej ilości konwalia majowa - Convallaria majalis.
W tej okolicy na szczycie pojawia się kalina koralowa - Viburnum opulus.
A to już rejon z przystankiem numer sześć, czyli warpie, część druga. Tutaj w drzewostanie dominuje modrzew - Larix.
Jest też zdziczała czereśnia - Cerasus avium.
Elementem przebudowy drzewostanu wydaje się być podsadzanie buka zwyczajnego - Fagus sylvatica.
Równie masowo występuje szczyr trwały - Mecurialis perennis i tak aż do skraju lasu.
Ciekawa muchówka na mniszku to moim zdaniem, po konsultacji uzyskanej przy okazji tego samego gatunku widzianego w parku w Chrzanowie to płaskoręcz - Platycheirus albimanus. To pospolity przedstawiciel Syrphidae.
Chrząszcz z początku wątku to nieskorek rudobrzuchy - Athous haemorrhoidalis chociaż oznaczenie jest bardzo niepewne nawet z dokładnością do rodzaju. Tym nie mniej pozostawiam tę mniemanologię jako rodzaj swoistej nauczki.
(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 02. marca. 2022)
(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 03. marca. 2022)
(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 03. marca. 2022)
Wydaje mi się, że to jednak nie ten gatunek, a nawet rodzaj. Athous haemorrhoidalis powinien mieć ciemne czułki, a pierwszy człon zawsze czarny. Na tym zdjęciu tego nie widać. Jaki gatunek to jest to nie wiem. Z okazem w ręku może i bym się podjął determinacji, ale z takiego zdjęcie nie. Pomimo, że coś tam o chrząszczach wiem.
Przytoczę dwie strony:
Punkt 7 Podobne. Liczne inne gatunki z rodziny, które różnią się m. in. ubarwieniem i owłosieniem ciała, rozmiarami, oraz kształtem przedplecza.
Te podobne gatunki na pierwszy rzut oka są identyczne.
I jeszcze spis rodzajów i gatunków, jest tego dużo
Nie upieram się jednak przy swoim i chętnie przeczytam na podstawie jakich cech został oznaczony ten osobnik ze zdjęcia.