bio-forum.pl

2008-04,05 Chrzanów - wokół Domu Urbańczyka

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2008-04,05 Chrzanów - wokół Domu Urbańczyka
16.sty.13 23:02
Piotr Grzegorzek

Dom Urbańczyka jest oddziałem wystaw czasowych Muzeum w Chrzanowie. Od czasu do czasu dokumentuję to co tamże się zieleni, kwitnie. Nie odpuszczam nawet grzybom, o ile są. Na początku tak na wszelki wypadek mapa firmy Compass z kołem oznaczającym położenie naszego planu zdjęciowego.

17 kwietnia uchwyciłem tylko rozwijające się liście hortensji ogrodowej - Hydrangea macrophylla.

23 kwietnia sporo uwagi poświęciłem kwitnącej magnolii pośredniej - Magnolia ×soulangeana

Przed samym budynkiem zwarty łan tworzył kwitnący o tej porze roku ubiorek wiecznie zielony - Iberis sempervirens.

W pełni kwitnienia znajdował się zimozielony berberys Julianny - Berberis julianae.

Zauważyłem jeszcze pierwsze rozwijające się liście palecznika chińskiego - Decaisnea insignis. Znałem go jeszcze pod nazwą Decaisnea fargesii. U nas ta nazwa jest wiodąca.

W dwa dni później, czyli 25 kwietnia bohaterem sesji fotograficznej uczyniłem mitrówkę półwolną - Mitrophora semilibera.

7 maja odnotowałem początek kwitnienia palecznika chińskiego - Decaisnea insignis.

30 maja podczas otwarcia wystawy czasowej "Męska rzecz" wykonałem kolejną sesję fotograficzną. Na początku odnotowałem, że palecznik chiński - Decaisnea insignis wciąż kwitnie.

Jednocześnie odnotowałem koniec kwitnienia kasztanowca czerwonego - Aesculus x carnea.

Na ścieżce usadowiła się koniczyna biała - Trifolium repens.

Tego dnia kupiłem córce Ewie aparat fotograficzny. Zrobiliśmy sobie nawzajem zdjęcia.

Fotoreportaż kończę kurtyną utworzoną przez zazębiające się listki kasztanowca czerwonego - Aesculus x carnea.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji