bio-forum.pl

Duże ciżmówki z leszczyny ?

bez logowania - można przeglądać

od maj.2009

1. Duże ciżmówki z leszczyny ?

2012. 07. 22

od wrz.2005

2. Duże ciżmówki z leszczyny ?

Poproszę

od wrz.2005

3. Duże ciżmówki z leszczyny ?

C. mollis

od maj.2009

4. Duże ciżmówki z leszczyny ?

Błażeju mam do Ciebie pytanie odnośnie oznaczeń kilku moich ciżmówek, między innymi i tych z tego wątku.

Czy to sa typowe C. mollis czy forma "calolepis", obecnie w IF uznawana za odrębny gatunek Crepidotus calolepis???

Uwzględniasz przy oznaczeniu te zmiany???

Sorki, że pytam ale to w związku z wątkiem:

[bf#410721]

zgłoszenie do GREJ: - [bf#7260]

oraz zgłoszenie inne, post tuz obok - nie zatwierdzone!!!

od wrz.2005

5. Duże ciżmówki z leszczyny ?

Tak, mam z tymi odmianami/gatunkami problem.

Wg monografii Crepidotus, C. mollis jest gładki lub ma nieliczne włókienka na powierzchni. I łysieje mocno na starość.

A C. calolepis ma mieć łuseczki, i ma je mieć również na starym owocniku.

A tak po prawdzie - to pewnie jedno i to samo.

Te powyżej mieszczą mi się raczej w zmienności C. mollis.

od maj.2009

6. Duże ciżmówki z leszczyny ?

Tak po prawdzie, to specjalnie posłałem Ci te ciżmówki chociaż podejrzewałem, że to ten sam gatunek i teraz jeszcze bardziej podzielam Twoje zdanie, że to pewnie ten sam i jeden gatunek, a ten podział jest trochę na wyrost... no chyba, że jeszcze prawdziwej C. calolepis nie spotkałem??

Wszystkie one wyglądają mi podobnie a znalazłem ich skromnie określając kilkanaście, jesli nie dobre kilkadziesiąt stanowisk. Przeważająca większość wyrastała na substracie topolowym, kilka na grabowym i chyba również na brzozie, lipie (? - dokładnie nie przeglądałem materiału). Powierzchnia owocników od prawie "łysej" poprzez włókienkowatą, aż do praktycznie łuseczkowatej i to niekiedy na tym samym substracie, tuż obok siebie.

To mnie trochę zastanowiło???

Skoro nie ma różnic mikroskopowych to czy w ogóle ma sens ten podział?

od wrz.2005

7. Duże ciżmówki z leszczyny ?

Wydaje mi się, że miałem okazję spotkać C. calolepis, odpowiadający opisowi i ikonografii. Małe brązowa jak czekolada, duże niewiele jaśniejsze, całe pokryte łuseczkami. Czy to dobry gatunek, czy forma/odmiana/ekotyp - nie wiem.

Nie wiem czy ktoś badał różnice genetyczne - jak są, to jest sens dzielić: D

Inna rzecz, że zbierałem z tego samego kawałka drewna w odstępie tygodnia lub dwóch albo coś co już podchodzi pod C. calolepis (jak te Twoje ze zgłoszeń), albo były gołe jak typowe C. mollis.

W zielniku te mocno owłosione oznaczam jako " (v. calolepis)", jeśli to dobry takson, to sumienie czyste, jeśli nie - sugestia że okaz czymś się od typowego C. mollis różnił.

od maj.2009

8. Duże ciżmówki z leszczyny ?

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź:-)

- tych typowych juz raczej nie będę wysyłał (masz ich już pewnie pod dostatkiem) ale postaram sie dokładniej przyjrzeć tym ciemniejszym.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji