bio-forum.pl

2008-04-26 Chrzanów, krótko przy ulicy Partyzantów

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2008-04-26 Chrzanów, krótko przy ulicy Partyzantów
2.sty.13 21:33
Piotr Grzegorzek

Od razu zerkamy na stosowny fragment mapy firmy Compass. W drodze na zakupy zatrzymałem się na krótko w miejscu oznaczonym kolorem jasnozielonym.

Na początku aspekt botaniczny, czyli rozwijający się liść kasztanowca zwyczajnego - Aesculus hippocastanum.

Następnie oglądamy świeże listki lipy drobnolistnej - Tilia cordata.

W tej okolicy znajduje się mocno zanieczyszczony staw, można by powiedzieć prawie szambo. Niewątpliwą ozdobą tego miejsca była kwitnąca czeremcha zwyczajna - Padus avium.

Bliżej drogi można było obejrzeć świeżo rozwinięte liście olszy czarnej - Alnus glutinosa.

Rozwijał się także jesion wyniosły - Fraxinus excelsior.

Teraz będzie szczypta zoologii, a ściślej rzecz biorąc malakologii. Wstępnie wykonałem serię zdjęć zaroślarki - Arianta arbustorum wychodzącej z muszli. Znajduje się ona na mchu, krótkosz szorstki - Brachythecium rutabulum.

W chwilę potem zwróciłem uwagę na ślimaka winniczka - Helix pomatia mozolnie wspinającego się na suchy patyk.

Następnie powróciłem do pełzającej zaroślarki - Arianta arbustorum. Oto kolejne etapy wyciągania rożków.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji