bio-forum.pl

2008-04-25 Trzebinia - migawki z Podbuczyny

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2008-04-25 Trzebinia - migawki z Podbuczyny
24.gru.12 08:23
Piotr Grzegorzek

Tego dnia Podbuczynę, która jest pierwszym użytkiem ekologicznym w Trzebini, a zarazem ostatnią Zieloną Perłą Trzebini odwiedzałem w ramach lekcji muzealnej w terenie. Fotoreportaż był krótki, tylko sygnalizujący pewne osobliwości w osi trasy oznaczonej na mapie firmy Compass zielonym kolorem.

Do celu poszliśmy wzdłuż krawędzi lasu, tak aby od razu wejść w starodrzew. Jak widać buków zwyczajnych - Fagus sylvatica jest tutaj sporo, ale naprawdę okazałych niewiele.

Zawsze największe wrażenie robią na mnie drzewa o spiralnie skręconym pniu.

Drzewa rozwijały już zielone listki, ale runo wciąż jeszcze było zielonkawe.

A to kolejny okazały buk zwyczajny - Fagus sylvatica.

Teraz w drzewostanie dominują drzewa w średnim wieku.

Bardzo intrygująco wyglądało drzewo o pniu rozwidlonym na znacznej wysokości.

A to już kolejna właściwość buka zwyczajnego - Fagus sylvatica - charakterystyczne podkówki, interpretowane jako żal po utraconych gałęziach.

I kolejne widoki przedstawiające stare drzewa pomiędzy młodzieżą.

Zerkamy wreszcie pod nogi. Oto wciąż kwitnąca przylaszczka pospolita - Hepatica nobilis.

Opuszczając las zwróciłem jeszcze na młody pęd wiązu górskiego - Ulmus glabra. Okazałe, ale obumierające drzewo tego gatunku rośnie w sąsiedztwie kapliczki.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji