bio-forum.pl

Helianthemum

bez logowania - można przeglądać

od gru.2007

1. Helianthemum
22.gru.12 16:37
Jacek Soboń

14. 06. 2009 Mała Fatra, końcówka strefy kosodrzewiny.

Helianthemum alpestre ssp. rupifragum - posłonek alpejski skalny?

od cze.2010

2. Helianthemum
24.gru.12 12:59
Piotr Grzegorzek

Mam przed sobą florę Czechosłowacji autorstwa Jofefa Dostala z 1989 roku. Sugerowanego przez ciebie gatunku tamże się nie wymienia. Jest tylko Helianthemum nummularium, Helianthemum ovatum oraz Helianthemum grandiflorum w dwu odmianach.

Te odmiany to H. grandiflorum subsp. grandiflorum oraz H. g. subsp. glabrum. pierwsza odmiana jest wymieniana z Fatry, z części wapiennych zaś druga jedynie z Tatr Bielskich.

Na razie, jak dla mnie dostępne w sieci wizerunki obu taksonów wyglądają niemalże tak samo.

Jest jeszcze rodzaj Rhodax wydzielony z rodzaju Helianthemum. Sugerowany przez ciebie gatunek to teraz Rhodax rupifragus subs. alpestris, także wymieniany z Małej Fatry.

(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 24. grudnia. 2012)

od cze.2010

3. Helianthemum
24.gru.12 13:07
Piotr Grzegorzek

Jeszcze jedna cecha, ale ze zdjęcia jej nie rozpoznam. U typowego Helianthemum tylko górne liście nie mają przylistków zaś u rodzaju Rhodax wszystkie liście nie mają przylistków.

od gru.2007

4. Helianthemum
6.sty.13 19:10
Jacek Soboń

Dziękuje Piotrze za pomoc. Niestety mam tylko te zdjęcia. Najbardziej prawdopodobnym typem wydaje mi się Rhodax rupifragus subs. alpestris. Znalezłem po Twojej podpowiedzi te zdjęcia: fotonet.sk

Lokalizacja też ta sama co moich zdjęć - Veľký Rozsutec.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji