Helianthemum alpestre ssp. rupifragum - posłonek alpejski skalny?
Mam przed sobą florę Czechosłowacji autorstwa Jofefa Dostala z 1989 roku. Sugerowanego przez ciebie gatunku tamże się nie wymienia. Jest tylko Helianthemum nummularium, Helianthemum ovatum oraz Helianthemum grandiflorum w dwu odmianach.
Te odmiany to H. grandiflorum subsp. grandiflorum oraz H. g. subsp. glabrum. pierwsza odmiana jest wymieniana z Fatry, z części wapiennych zaś druga jedynie z Tatr Bielskich.
Na razie, jak dla mnie dostępne w sieci wizerunki obu taksonów wyglądają niemalże tak samo.
Jest jeszcze rodzaj Rhodax wydzielony z rodzaju Helianthemum. Sugerowany przez ciebie gatunek to teraz Rhodax rupifragus subs. alpestris, także wymieniany z Małej Fatry.
(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 24. grudnia. 2012)
Jeszcze jedna cecha, ale ze zdjęcia jej nie rozpoznam. U typowego Helianthemum tylko górne liście nie mają przylistków zaś u rodzaju Rhodax wszystkie liście nie mają przylistków.
Dziękuje Piotrze za pomoc. Niestety mam tylko te zdjęcia. Najbardziej prawdopodobnym typem wydaje mi się Rhodax rupifragus subs. alpestris. Znalezłem po Twojej podpowiedzi te zdjęcia: fotonet.sk
Lokalizacja też ta sama co moich zdjęć - Veľký Rozsutec.