bio-forum.pl

Blaszkowy brązowy z obwódką. Igła + buczyna

bez logowania - można przeglądać

od sie.2002

1. Blaszkowy brązowy z obwódką. Igła + buczyna
9.lis.04 07:49
"pimpek"

Blaszki gdy rozpostarty - białe/kremowe. Gdy nie w pełni rozwinięty - blaszki o zabarwieniu różowawym.

Las świerkowy + buczyna, rósł przy drodze. W trawie. Obok jagodziny.

(wiadomość edytowana przez pimpek 16. Listopada. 2004)

od kwi.2001

2. Blaszkowy brązowy z obwódką. Igła + buczyna

od maj.2003

3. Blaszkowy brązowy z obwódką. Igła + buczyna
9.lis.04 07:58
Anna Kujawa "AniaK"

To nicówka ogórkowa:-) Wąchałeś?? Powinna mieć bardzo charakterystyczny i wyraźny zapach - dla jednych ogórkowy dla innych śledziowy:-)

od sie.2002

4. Blaszkowy brązowy z obwódką. Igła + buczyna
9.lis.04 08:04
"pimpek"

No to jeśli chodzi o opis, to nieźle trafiłem: buczyna, pobocze drogi, trawa... :) Aniu! Nie wąchałem - miałem tak przemarznięty nos, że nic bym nie wyczuł. Śnieg sypał jak szalony, tylko odgarniałem LCD, żeby widzieć co fotografuję. Z tego też powodu mam tylko to 1 foto (i suszkę).

Dziękuję za identyfikację.

od maj.2003

5. Blaszkowy brązowy z obwódką. Igła + buczyna
9.lis.04 08:07
Anna Kujawa "AniaK"

Powąchaj jak nadarzy się lepszy czas:-))) Zapamiętasz ten zapach na zawsze;-))) Masz suszkę - czyli do domu przyniosłeś - w domu nos jeszcze nie działał????

od sie.2002

6. Blaszkowy brązowy z obwódką. Igła + buczyna
9.lis.04 08:14
"pimpek"

Przyniosłem również takiego grzybka koloru białego, który tak bardzo pachniał migdałami, że wszystko w pokoju od niego przeszło! Poza tym wspomniane kilka dni temu przeze mnie zasłonaki podczas suszenia pachniały 10xlepiej (ładniej i intensywniej) niż np. prawdziwni i żadej inny zapach już się nie mógł przebić.

od sie.2002

7. Blaszkowy brązowy z obwódką. Igła + buczyna
16.lis.04 22:18
"pimpek"

Fotka, bo nie zawsze się ładowała

sd

I pytanko: zauważyłem w 1-szym poście, że inny kolor blaszek był u starszego owocnika a inny u młodzego. Po wysuszeniu te różnice pozostały. To normalne u M. cucumis?

od maj.2003

8. Blaszkowy brązowy z obwódką. Igła + buczyna
17.lis.04 09:52
Anna Kujawa "AniaK"

Tak - nie tylko u nicówki. Młode owocniki mają najczęściej inny kolor blaszek (zazwyczaj jaśniejszy) niż dojrzałe. I ta różnica jest często widoczna po wysuszeniu:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji