bio-forum.pl

2008-04-18 Jaworzno - między wzgórzami Bielana a Pietrusowa

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2008-04-18 Jaworzno - między wzgórzami Bielana a Pietrusowa
15.gru.12 22:06
Piotr Grzegorzek

Tym razem udaję się od dzielnicy Bory, poprzez tytułowe wzniesienie Bielana Góra po wzgórze Pietrusowa Góra w Byczynie. Na mapie firmy Compass trasa tego przemarszu jest oznaczona kolorem niebieskim. W dużym uproszczeniu wędruję z północy na południowy wschód.

Zaczynam fotografowanie od szczytowych partii wzgórza. Na początku kwitnący mniszek - Taraxacum sp. sp.

Pomiędzy jego licznymi kwiatami buszują drobne chrząszcze.

Dalej idzie wilczomlecz lancetowaty - Euphorbia esula porażony przez rdzę Aecidium euphorbiae. Oznaczanie porażonych tym grzybem wilczomleczy jest sporym wyzwaniem, ponieważ, że się tak wyrażę pacjenci są do siebie niepodobni.

W okolicy trwała właśnie budowa osiedla. Na wykopanych wapieniach znalazłem ciekawe dendryty manganowe.

Grzyb Aecidium euphorbiae poraża go nieco inaczej.

Tego dnia było tutaj także sporo pędów zarodnionośnych skrzypu polnego - Equisetum arvense.

Tutaj między skrzypami pojawia się Aecidium euphorbiae porażający wilczomlecza sosnkę - Euphorbia cyparissias.

Jestem już w połowie południowego stoku Bielanej Góry. Oto dwubarwny fiołek trójbarwny - Viola tricolor.

Następnie bardzo szybko zszedłem na dół. Na skraju zabudowy tej części Byczyny opodal byłej linii kolejowej sfotografowałem kwitnącą porzeczkę agrest - Ribes uva-crispa. Obecnie tę okolicę przecina Droga Współpracy Regionalnej.

Jego kwiaty odwiedzały mrówki

Warto także przyjrzeć się jego kwiatom tak po prostu.

Bliskość zabudowań zawsze dostarcza takich widoków.

A to już ślad po dawnym torowisku linii kolejowej biegnącej na trawersie Pietrusowej Góry.

Wystarczyło jednak podnieść głowę aby poczuć się kwitnąco. Tak o tej porze roku wygląda śliwa wiśniowa - Prunus cerassifera.

W tym momencie zdecydowanie wkraczam na stoki Pietrusowej Góry. Oto czernidłak błyszczący - Coprinus micaceus.

To było bardzo gromadne wystąpienie.

Oto młodsze owocniki tego gatunku.

W lesie znajduje się sporo połamanych drzew.

Są też niewielkie polany. Na tej spotkałem kwitnące rzeżuszniki piaskowe - Cardaminopsis arenosa.

Na spalonym drewnie rozwinęły się płaty mchu zęborogu purpurowego - Ceratodon purpureus.

W butwiejącym pniaku po sośnie zwyczajnej napotkałem maślankę - Hypholoma.

Na podstawie tego zdjęcia podejrzewam, że jest to maślanka wiązkowa - Hypholoma fasciculare, ale nie mam 100% pewności. Po prostu brakuje mi wiązek.

Jestem już bardzo blisko drogi Jaworzno - Chrzanów. Teraz w drzewostanie mijam typową sosnę Banksa - Pinus banksiana.

Inny bardzo charakterystyczny dla tej okolicy widok to drzewa oplecione przez niegdyś winobluszcz pięciolistkowy - Parthenocissus quinquefolia. Teraz to winobluszcz zaroślowy - Parthenocissus inserta.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji