bio-forum.pl

2008-04-08 Jaworzno i Mysłowice - krótkie migawki

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2008-04-08 Jaworzno i Mysłowice - krótkie migawki
14.gru.12 17:36
Piotr Grzegorzek

Tego dnia wpadłem na chwilę do Jaworzna. Miałem, jak to się powiada coś załatwić w redakcji tygodnika Co Tydzień. To był wtorek. Na początku, był trawnik przed budynkiem policji, oznaczony na mapie firmy Compass na fioletowo.

Tutaj znalazłem kolejny raz porażone przez rdzę stokrotki - Bellis perennis. Zasadniczo jestem przekonany, że są to stadia ecjalne Puccinia obscura. Jednakże teraz trzeba będzie jeszcze rozważyć następujące gatunki - Puccinia lagenophorae, Puccinia distincta oraz Aecidium bellidis.

Całkiem sporo było tutaj kapusty polnej - Brassica rapa ssp. campestris. Pozwoliłem sobie wykonać jej dłuższą sesję fotograficzną.

Następnie po krótkiej wizycie w redakcji udałem się do Mysłowic, gdzie wykonałem kilka zdjęć w otoczeniu muzeów - jasnoniebieskie kółko w ciemniejszej obwódce.

Zaczynamy od miejsca podtopionego przed ogrodzeniem i występujący tamże rdest wężownik - Polygonum bistorta.

Na terenie muzeum znalazłem roślinę, którą oznaczyłem jako brodawnik zwyczajny - Leontodon hispidus.

Poraża ją rdza, którą w związku z tym oznaczyłem jako Puccinia hieracii.

Masowo kwitł także pięciornik piaskowy - Potentilla arenaria.

A na zakończenie proponuję przyjrzeć się kosmatce licznokwiatowej - Luzula multiflora.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji