bio-forum.pl

Marynowany żółciak siarkowy

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Marynowany żółciak siarkowy
10.wrz.06 13:36
Józef Wissarionowicz Dżugaszwili ("smeagol")

Czy ktoś z Was marynował kiedyś żółciaka? Macie dla mnie jakieś wskazówki?

Co jeszcze z żółciakiem można zrobić poza usmażeniem?

Poradźcie, bo ja dziś zebrałem około 1/3 grzyba z tego drzewa i ta 1/3 waży ponad 10 kilo. Muszę to jakoś zagospodarować bo przecież to nie sposób zeżreć na raz.

Jeśli macie jakieś wskazówki to mówcie;)

od maj.2003
#0

2. Marynowany żółciak siarkowy
10.wrz.06 15:50
Anna Kujawa "AniaK"

Olo, taż u Zenita mają przepisy na marynaty z żółciaka

nagrzyby.pl

poszperaj tam:-)

od kwi.2004
#0

3. Marynowany żółciak siarkowy

Olo, tu gdzieś są moje placuszki z żółciaka..

Moja Mama marynowała. Normalnie, jak inne. Da się jeść.

Gulasz jest niezły, ale ino roz i niedużo, bo potem już nie smakuje.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

4. Marynowany żółciak siarkowy
12.wrz.06 22:13
"pirus777" (b/log.)

Można pociąć na małe kawałki, opanierować i upiec jak kotlety, a nastąpnie pasteryzować w słoikach w marynacie octowej. Całkiem dobre do kanapek.

Można też pokroić w małe kawałki i pasteryzować w słoikach, w zalewie octowej, bez opiekania w panierce. Takie, same w sobie są mało atrakcyjne, za to znakomite na flaki. Jesli ktoś oczywiście lubi flaki.

Drugi przepis dobry, jeśli żółciaki młode, bo jak stare, mają zbyt kruchą konsystencję na flaczki. Da się zjeść, jednak są deczko dziwne... :)

od lip.2004
#0

5. Marynowany żółciak siarkowy

"Można pociąć na małe kawałki, opanierować i upiec jak kotlety, a nastąpnie pasteryzować w słoikach w marynacie octowej..."

Robił ktoś jeszcze tę wersję, czym panierował (tylko bułką?)

Potwierdzicie "Całkiem dobre do kanapek"?

Trafiłem na pokaźne stanowisko młodziutkich, na razie były:

- flaczki smacznapyza.blogspot.com

- "zwykłe-czyste" marynowane w zalewie miodowo-korzennej smacznapyza.blogspot.com

Zaproponujecie coś jeszcze do przetworzenia "na zimę"?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji