bio-forum.pl

2008-03-16 Jaworzno Szczakowa - kilka chwil pod kościołem

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2008-03-16 Jaworzno Szczakowa - kilka chwil pod kościołem
11.gru.12 12:25
Piotr Grzegorzek

Tego dnia, kręcąc krótkie migawki dla lokalnej telewizji zajrzeliśmy między innymi w otoczenie kościoła p. w. św. Elżbiety Węgierskiej. Na mapie firmy Compass obszar objęty tym krótkim fotoreportażem zakreśliłem na niebiesko.

Od razu będzie botanika. Oto zanokcica murowa - Asplenium ruta-muraria.

Na kamiennych murach pojawiają się porosty. Te usiłowałem samodzielnie oznaczyć z dokładnością do rodzaju. Pierwszy z nich, żółty to Candelariella.

Drugi, bardziej rudy to Caloplaca.

Najważniejszym odkryciem mykologicznym jak dla mnie był rzeżusznik piaskowy - Cardaminopsis arenosa porażony przez bielika krzyżowych - Albugo candida. Do tej pory tego grzyba na tym żywicielu znalazłem cztery razy.

To było póki co ostatnie notowanie tego gatunku przeze mnie. Mój pierwszy raz z tym pasożytem na tym żywicielu miał miejsce 5 października 1991 roku w Balinie Małym. Nic dziwnego, że w tych okolicznościach zaszalałem, jeśli chodzi o dokumentację fotograficzną znaleziska.

Tego dnia znalazłem jeszcze kwitnący fiołek wonny - Viola odorata.

W miejscach, gdzie znajdują się klomby znalazłem rozchodnik. Wydaje mi się, że jest to Sedum hispanicum var. minus.

Rozpoczęło się również kwitnienie modrzewia europejskiego - Larix decidua. Na początku przyszłe szyszki

Potem kwiaty męskie.

Całość kończę dość ogniście. Oto wrzosiec krwisty - Erica carnea. Oczywiście dopuszczam jeszcze możliwość, że jest to wrzosiec darlejski, ale ja ich wciąż nie odróżniam.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji