bio-forum.pl

2012-11-22 Katowice - od ulicy Stawowej po ulicę H. Dąbrowskiego

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2012-11-22 Katowice - od ulicy Stawowej po ulicę H. Dąbrowskiego
4.gru.12 21:50
Piotr Grzegorzek

Tego dnia udając się na zebranie Polskiego Towarzystwa Botanicznego w Katowicach, mając trochę czasu postanowiłem jeszcze udokumentować co nieco z pięknych okoliczności przyrody. Zasadniczo skupiałem się na zielonych twardzielach, którym byle atak zimy nie zawadził. Tym razem obejdzie się bez mapy. Zaczynam, tak jak w tytule wątku od dość ruchliwej ulicy Stawowej.

Jak widać usiłuje się tutaj przekonać niektóre drzewa do zamieszkania w tej okolicy.

Pod tym które znajduje się bliżej słynnej żaby widać, że przynajmniej dostawy wody mają one zapewnione.

A poza tym jest to klepisko, na którym dość dobrze czuje się bniec biały - Melandrium album.

Na placu przed dworcem kolejowym rośnie kolejna potężna galeria handlowa.

Kiedy budowa zostanie zakończona ciekawe architektonicznie kamienice wizualnie znikną. W każdym bądź razie ja tak to odbieram.

Następnie dość szybko ulicą Młyńską udałem się w kierunku rynku. Oto widok jego okolicy z wylotu ulicy Pocztowej.

Jeśli idzie o akcent botaniczny, to przy ulicy Pocztowej zwróciłem uwagę na wciąż kwitnącą żółtlicę owłosioną - Galinsoga ciliata.

Idąc dalej napotkałem wiechlinę roczną - Poa annua.

Kolejnym bohaterem tej akcji jest starzec zwyczajny - Senecio vulgaris.

Towarzystwa dotrzymywał mu jakiś mniszek - Taraxacum sp. sp.

A to już ulica Dworcowa.

Od strony skrzyżowania z ulicą św. Jana znajduje się dość trwały drzewostan.

Tego dnia w tym miejscu zielonością przyciągała wierzba iwa - Salix aprea.

Bliżej budynku czai się dziki bez czarny - Sambucus nigra.

Idąc dalej mijamy samotny kasztanowiec zwyczajny - Aesculus hippocastanum.

Zwracam uwagę także na balkon opodal skrzyżowania ulicy Dworcowej z ul. A. Mielęckiego. Tutaj wciąż czai się topola osika - Populus tremula. Reprezentuje ona jedną z lekkich formacji sił powietrzno-desantowych lasu.

Następnie przechodzę przejściem podziemnym.

Oto widok w kierunku ulicy Podgórnej.

Odwracam się wstecz i na przyległych terenach kolejowych podziwiam następną zieloną wierzbę iwę - Salix caprea.

Idę teraz ulicą Podgórną. W tej okolicy jest zdecydowanie zielono, oczywiście w pełni sezonu wegetacyjnego.

Ja tylko zwracam uwagę na kolejny wciąż zielony dziki bez czarny - Sambucus nigra.

Pod znajdującą się tutaj kamienicą najbardziej wyróżniają się brzozy brodawkowate - Betula pendula.

Oto kolejny dziki bez czarny - Sambucus nigra. Przed nim widać ligustr pospolity - Ligustrum vulgare.

Towarzystwa dotrzymuje im jakiś jaśminowiec - Philadelphus.

Idąc dalej widzimy po przeciwnej stronie drogi jeszcze zieleniejącą robinię akacjową - Robinia pseudoacacia.

Tuż przed skrzyżowaniem z ulicą Henryka Dąbrowskiego rośnie jeszcze zielona o tej porze roku topola berlińska - Populus x berolinensis.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji