bio-forum.pl

Żółte, mięsiste kapelusze - jadalny?

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2006

1. Żółte, mięsiste kapelusze - jadalny?
9.wrz.06 15:48
Iwona G "istina"
żółte kapelusze

Witam. :) Po raz pierwszy natrafiłam w lesie na "rodzinkę" takich grzybów. Po przekrojeniu trochę sinieją. Proszę o informacje na ich temat.

Pozdrawiam,

I.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

2. Żółte, mięsiste kapelusze - jadalny?
9.wrz.06 16:14
"pirus777" (b/log.)

To maślak pstry... jedz spokojnie

od wrz.2006

3. Żółte, mięsiste kapelusze - jadalny?
9.wrz.06 16:18
Iwona G "istina"

Dziękuję. :)

I.

od lip.2004

4. Żółte, mięsiste kapelusze - jadalny?

Wspaniały grzybek! Dużo twardszy od "zwykłych" maślaków i MNIEJ zaczerwiony. Można nawet stwierdzić, że bardzo rzadko. Jedyną jego "wadą" jest brzydki (?) kolor po ugotowaniu. Ja nazywałem te grzybki "Bagniakami" ale od dzisiaj się poprawię i będzie to "Pstry"!

od sie.2006

5. Żółte, mięsiste kapelusze - jadalny?

A w moich stronach na maślaka pstrego mówią "suchy wojtek". Albo "pociecha". Bo faktycznie grzybek jadalny, ale bez wystrzałowego smaku i aromatu. Dobry na pocieszenie:-) Iwona, naprawdę nie znalazłaś w dobie ogólnego wysypu żadnego borowika ani podgrzybka? Aż sie wierzyć nie chce:-)

od wrz.2006

6. Żółte, mięsiste kapelusze - jadalny?
12.wrz.06 06:28
Iwona G "istina"

Ależ znalazłam. :) Całkiem sporo prawdziwków, podgrzybków i koźlarzy. Te maślaki pstre zabrałam z lasu raczej z ciekawości, bo nie znałam ich wcześniej.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji