bio-forum.pl

mech na pniu

bez logowania - można przeglądać

od lip.2012

1. mech na pniu

przypominał małe drzewko

od cze.2010

2. mech na pniu
2.gru.12 21:31
Piotr Grzegorzek

Bez szczegółów trudno będzie. Na razie tak na 75% żurawiec falisty - Atrichum undulatum.

od lip.2012

3. mech na pniu

Dzieki niestety lepszego zdjeia nie mam.

od maj.2007

4. mech na pniu

O% że to Atrichum undulatum. To jest na pewno jakiś gatunek z rodzaju Orthotrichum.

od lip.2012

5. mech na pniu

aha czyli jakis szurpek. szkoda ze zdjecia to za mało żeby mchy oznaczać jestem ciekaw co tam rzadkiego rosnie.

od maj.2007

6. mech na pniu

Gdzie to, ty zdaje się jesteś ze Słubic? Może być wiele różnych gatunków epifitycznych Orthotrichum: ja w rejonie Rzepina znalazłem do tej pory O. affine, O. diaphanum, O. obtusifolium, O. stramineum, O. patens, a z epilitycznych O. anomalum - a specjalnie się na nimi nie rozglądałem. Odpada raczej O. diaphanum - mimo nieostrości zdjęcia nie widzę hialinowego kolca zakańczającego liście. Gdybym miał skalę na zdjęciu to może coś więcej można by powiedzieć, ale z Orthotrichum pozostaje najczęściej mikroskop. Nie jest to łatwy rodzaj do oznaczania.

W tego typu siedliskach znacznie rzadsze są Ulota spp. Rozpoznasz je po poskręcanych na sucho liściach.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji