bio-forum.pl

2008-06-12 Balin Mały - kwiatki na Wianku

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2008-06-12 Balin Mały - kwiatki na Wianku
2.gru.12 07:43
Piotr Grzegorzek

Na początku zerknijmy od razu na mapę firmy Compass. Oto lokalizacja wzgórza Wianek, dość często prezentowanego w tym dziale. Niebieskim kołem zaznaczyłem teren objęty tym fotoreportażem.

Tego dnia obyłem krótki wypad. Szedłem przez las od strony ulicy Myśliwskiej, ale jakoś nie było mi w głowie pstrykanie. Dopiero kiedy wyszedłem ponad granicę lasu, w ekotonie musiałem uruchomić aparat. Na początku oczywiście było zmartwienie, ponieważ czekało nas, wszak było nad dwóch, przejście przez ekoton złożony z jeżyny popielicy - Rubus caesius oraz pokrzywy zwyczajnej - Urtica dioica. Na szczęście osłodą był ten szafirek miękkolistny - Muscari comosum.

To było na on czas drugie notowanie tego gatunku w Balinie a zarazem w Chrzanowie.

Nieco powyżej ekotonu w murawach spore połacie zajmował pszeniec różowy - Melampyrum arvense.

Przyjrzyjmy mu się bliżej.

A to już kolejny niezbyt częsty gatunek dla flory Chrzanowa, znaczy się szałwia łąkowa - Salvia pratensis. Skoro w całej Polsce uchodzi za roślinę średnio pospolitą to wszystko jest jasne.

Ponadto wystąpiła tutaj jej forma o kwiatach różowych.

Ostatnim gatunkiem, który udokumentowałem była przytulia północna - Galium boreale.

Gwoli ciekawości miejsce to leży nieco na uboczu prowadzonego tutaj szlaku, chociaż najbliżej stąd do przyrodniczej ścieżki dydaktycznej.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji