bio-forum.pl

Muchomor czerwieniejący?

bez logowania - można przeglądać
Amanita

od wrz.2006

1. Muchomor czerwieniejący?
Ogolny pokroj
Podstawa
Kapelusz od góry
Pierscien
Bulwka

Bylem na grzybach i wydaje mi sie, ze sa to te muchomory. Chce wreszcie ich sprobowac i dlatego mam nadzieje, ze mi pomozecie.

Zbierane w Puszczy Bialowieskiej w grądzie. Niby wszystko sie zgadza - bulwka przechodzi w trzon lagodnie, sa przebarwienia, karbowany pierscien.

Jedyne co sie w jakis sposob nie zgadza z wieloma wypowiedziami na forum to fakt, ze praktycznie wszystkie byly zdrowe i czesto nawet jakies pojedyncze nadgryzienia u podstawy to bylo duzo. Ale tym sie chyba nie powinienem przejmowac;)

Zatem prosilbym o sprawdzenie.

Jeszcze jeden owocnik

od maj.2003

2. Muchomor czerwieniejący?
9.wrz.06 14:43
Anna Kujawa "AniaK"

Tak, to on.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

3. Muchomor czerwieniejący?
9.wrz.06 16:33
"pirus777" (b/log.)

Też miałem wątpliwości wkładając do ust pierwszy kawałek tego muchomora, ale niepotrzebnie... jak pokonasz strach i nic się nie stanie, stwierdzisz, że tego muchomora nie da sie pomylić z jakimkolwiek innym grzybem... chyba że bardzo się tego chce... :) Jest smaczny.

od wrz.2006

4. Muchomor czerwieniejący?

Strach juz pokonalem :) chociaz troche dziwnie bylo jesc cos z kropkami na kapeluszu.

Pomylic jest go rzeczywiscie trudno i widzac je w lesie bylem prawie pewnien, ze wiem, ze to on. Tylko, ze przed pierwszym bliskim spotkaniem z muchomorem wolalem, zeby ktos bardziej sie znajacy na rzeczy potwierdzil czy to na pewno czerwieniejacy.

Teraz juz bedzie z gorki :)

Dziekuje.

od cze.2005

5. Muchomor czerwieniejący?

Ooo, ja dzisiaj widaiałem ich setki;))),

ale żona nie wpuściłaby mnie z nimi do domu!

Witaj Kosma! Pozdrowienia dla Jurka (chyba nie może być pomyłki :)

od wrz.2006

6. Muchomor czerwieniejący?

Pomylki rzeczywiscie chyba byc nie moze;)

Dziekuje za pozdrowienia :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji