bio-forum.pl

śluzowiec, czy grzyb?

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2004

1. śluzowiec, czy grzyb?
sluza

Zdjęcie zrobiłem pięć godzin temu. Przypuszczam, że to śluzowiec. Tylko jaka nazwa?.

Napotkany na pniaku po ściętej około 3-5 lat temu sośnie. Forma pęcherzykowata, kolor różowołososiowy, łososiowy.

Wewnątrz substancja konsystencji śmietany w kolorze łososiowym. Pęcherzyki pojedyncze i łączące się; od 3 do 8mm. Bez zapachu. Nie miałem odwagi na kosztowanie. Owalny, mocno przylegający do powierzchni. Uciśnięty ulega i nie powraca do

pierwotnego kształtu. Otoczka sprawia wrażenie skórki (błonki). To wszystko co mogę dodać do zdjęcia.

od maj.2002

2. śluzowiec, czy grzyb?

Po opisie myślałem, że to będzie rulik nadrzewny (Lycogala epidendrum Fr.) ale zdjęcie zbiło mnie z tropu... w każdym razie to na pewno jakiś śluzowiec.

od sie.2002

3. śluzowiec, czy grzyb?
21.kwi.04 21:18
"pimpek"

....... co nie zmienia faktu, że to i te dwa inne pokazane nam Twoje fotki są bardzo ładne.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji