bio-forum.pl

topinambur ?

bez logowania - można przeglądać

od paź.2007
#0

1. topinambur ?
1
2

W zasadzie to jestem pewien, że to on :), ale ponieważ zamierzam go wypróbować w kuchni, to lepiej się upewnić :) A pytanie dodatkowe, to czy bulwy bez tych ładnych kolorków ( takie białawe), nadają się jeszcze do jedzenia ( bo jak mniemam są one starsze od tych kolorowych).

od kwi.2006
#0

2. topinambur ?

Topinambur, czyli batat lub inaczej, słodki ziemniak. W lasach obsadza się nim polany, aby służył jako pasza dla dzikich zwierząt. Podejmowano też próby jego uprawy w warunkach stacji kosmicznej z uwagi na dużą masę zieleni jaką daje i łatwość uprawy.

od sty.2013
#0

3. topinambur ?
19.sty.13 17:10
Juliusz Cezar "orlik"

To dziki czy,, Albik''?

Topinambur jest różny, czasem ma cienkie bulwy nawet jak ołówek. Zawsze jest jadalny. Najlepiej z masełkiem i pietruszką lub kurdybankiem.

Ostrzegam tylko, że już 0. 5 kg wywołuje, hm... no, tego gazy. To przez inuline co się rozkłada dopiero w kiszkach. Nie zawiera cukru więc dla diabetyków.

Ma troche inny zapach przy gotowaniu niż ziemniaki. Nie wszyscy lubią, ale zapach nie jest niemiły tylko inny.

(wypowiedź edytowana przez orlik 19. stycznia. 2013)

od lip.2005
#0

4. topinambur ?

Chemicznie - inulina to również cukier.

od sty.2013
#0

5. topinambur ?
24.sty.13 15:41
Juliusz Cezar "orlik"

Jeśli chcesz byc dokładny to wielocukier. Ale wiesz o co chodzi.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji