Ulica Sławkowska w Jaworznie jest częścią jednego z najstarszych traktów komunikacyjnych w dzisiejszym Jaworznie. Teraz na mapie firmy Compass wygląda to bardzo skromnie.
Tego dnia nie miałem pomysłu na konkretny fotoreportaż. Jednakże wracając z biblioteki do redakcji tygodnika Co Tydzień w pewnym momencie coś mnie natchnęło. Zaczęło się od tej miechunki rozdętej - Physalis alkekengi która wyróżnia się na tle pobliskiego rozchodnika okazałego - Sedum spectabile.
Na początku mamy bardzo narastający problem pod postacią siewki jesionu wyniosłego - Fraxinus excelsior.
Towarzyszy mu pokrzywa zwyczajna - Urtica dioica.
Tuż przed końcem tego odcinka ulicy Sławkowskiej postanowiłem przyjrzeć się roślinom tworzącym tę biogrupę.
Na początku idzie rdest kolankowaty - Polygonum nodosum. Specjalnie sprawdziłem 9 listopada, czy to na pewno on.
Dalej idzie bylica pospolita - Artemisia vulgaris.
Z tej grupy pominąłem ścielący się dołem rdest ptasi - Polygonum aviculare. Idąc dalej zauważyłem babkę zwyczajną - Plantago maior, która usadowiła się w szczelinie części granitowych krawężników.
Teraz poruszam się już ulicą Waryńskiego. Na początku proponuję obejrzeć rosnący pod budynkiem pasternak zwyczajny - Pastinaca sativa.
Dość ciekawie wyglądał ten zapuszczony ogród. To narożny budynek. Wiodącym pnączem jest tutaj winobluszcz japoński - Parthenocissus tricuspidata.
Następnie zerknąłem do ogrodu, gdzie między innymi widać nawłoć kanadyjską - Solidago canadensis.