Znajdujemy się w dalszym ciągu w uroczej szczelinie wcinającej się w łagodny stok wzgórza Skałka. W tym odcinku poznamy to co zobaczyłem wzdłuż trasy oznaczonej na mapie firmy Compass kolorem niebieskim.
Dalszą część szczeliny zasłania idąc od lewej kompozycja ligustru pospolitego - Ligustrum vulgare, derenia świdwy - Cornus sanguinea oraz głogu - Crataegus.
Nieco dalej od ścianki teren jest bardzo łatwy do przejścia. To dobrze znana nam murawa z dominującą kłosownicą pierzastą - Brachypodium pinnatum.
Tutaj znalazłem mocno przekrystalizowany blok wapienia krynoidowego. Zapewne ten rodzaj wapienia był głównym celem eksploatacji w tym miejscu.
A dalej na wschód od niej znajdujemy większe zgrupowanie hałd skały nieprzydatnej do celów eksploatacji.
Na południowej krawędzi wyrobiska szumią głogi na gór szczycie.
W murawach mijam kolejne skupiska dziewięćsiłu bezłodygowego - Carlina acaulis.
Pod ścianą kamieniołomu pojawia się niejakie urozmaicenie pod postacią kaliny koralowej - Viburnym opulus.
Nagle moim oczom ukazało się kolejne dobre odsłonięcie oraz jaskrawo wybarwiona kalina koralowa - Viburnum opulus.
Przyjrzyjmy się jej bliżej. Zaraz za nią można dostrzec owocujące pędy śliwy tarniny - Prunus spinosa.
A w pobliskich murawach rządzi dziewięćsił bezłodygowy - Carlina acaulis.
A z boku dostępu do ścianki broni mi śliwa tarnina - Prunus spinosa.
W końcu po pokonaniu niezbyt wielkiej przeszkody znalazłem się pod ścianką. Tutaj zauważam dominację wapieni płytowych. To zupełnie inna formacja od tej oglądanej na dole.