bio-forum.pl

Porosty z topoli simona

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. Porosty z topoli simona
4.lis.12 22:49
Piotr Grzegorzek

24 października na korze topoli simona w Jaworznie znalazłem trzy gatunki porostów. Złotorost ścienny oznaczyłem bez trudu. Drugi z listkowaty z szydlastymi wyrostkami jest dla mnie kłopotliwy. Osobiście waham się pomiędzy trzema gatunkami - orzast kolisty, obrost wzniesiony, obrost gwiazdkowaty. Ten trzeci uwielbia korę topól, wierzb i klonów.

Był tam jeszcze porost skorupiasty.

Ze względu na to, że zostaną one wstawione do wątku moich wędrówkach proszę o możliwie dokładną w tych warunkach diagnozę.

od gru.2006

2. Porosty z topoli simona

Na pierwszych dwóch widzę charakterystyczne "hełmowato" zakończone odcinki plechy, co oznacza Physcia adscendens (obrost wzniesiony). Na ostatnim tez chyba Physcia sp., ale nie odważę się oznaczyć z większą dokładnością (może Ph. tenella, może Ph. dubia, a może coś całkiem innego).

od cze.2010

3. Porosty z topoli simona
5.lis.12 08:08
Piotr Grzegorzek

Dziękuję, taka dokładność mi wystarczy. Będę w najbliższym czasie w Jaworznie i postaram się zebrać okazy do zielnika. Najważniejsze, że ten drugi to nie Lecanora, jak mi się pobieżnie wydawało.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji