bio-forum.pl

2012-10-22 Chrzanów Stara Huta - opuszczone torowisko

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2012-10-22 Chrzanów Stara Huta - opuszczone torowisko
1.lis.12 22:13
Piotr Grzegorzek

Obecnie Chrzanów północy na południe przecina linia kolejowa Trzebinia - Oświęcim. Kiedyś biegła tutaj jeszcze linia kolejowa z Szczakowej do Bolęcina i dalej do Spytkowic. Jak się dowiedzieliśmy 19 października inicjatorem budowy pierwszego jej odcinka był przemysłowiec Robert Doms. Linia ostatecznie została zamknięta w połowie lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku. Tego dnia przeszedłem się częścią torowiska wcinającego się niewielkim łukiem w stoki wzgórza Winna Góra zwanego też Krzywda. Oto mapa firmy Compass z trasą tego krótkiego fotoreportażu.

Zaczynam na trawersie zakładu Fablok, w miejscu gdzie to torowisko kontaktuje się z jeszcze czynną linią kolejową. Oto rzut oka w kierunku dworca kolejowego.

Następnie zerkam w kierunku zamierzonego marszu. Jak widać spora część roślinności znajduje się w stanie zejściowym.

Tym nie mniej przycięta brzoza brodawkowata - Betula pendula miała jeszcze zielone liście.

A to już skłębione pędy jeżyny popielicy - Rubus caesius.

Po lewej stronie widać owocującą nawłoć - Solidago. Są tez pozostałości trakcji elektrycznej. Elektryfikacja miała miejsca na kilka lat przed zamknięciem tej linii kolejowej.

Na samym torowisko wciąż jest mało roślin. Oto jeżyna popielica - Rubus caesius.

Jest też jakaś dziewanna - Verbascum. Jak widać po cieniu tego dnia poruszałem się rowerem. Tutaj oczywiście prowadziłem go.

Kolejna roślinka to tak na 90% wyka ptasia - Vicia cracca.

Za to na poboczach życie roślinne aż kipi. Tu i ówdzie odsłaniają się bloki triasowych dolomitów.

Na prawo od tego bloku widać derenia świdwę - Cornus sanguinea.

Wracajmy na torowisko. Oto marchew zwyczajna - Daucus carota.

Mijam teraz mocno przystrzyżoną sosnę zwyczajną - Pinus sylvestris. Utrwalił się także mój cień. W tym momencie patrzę za siebie.

Opuściłem już miejsce, gdzie linia kolejowa wcinała się w stoki wzgórza. Teraz znajdując się na ulicy Miła mogę zerknąć na zabudowania Fabloku.

Ostatnie zdjęcie przedstawia sumaka odurzającego - Rhus typhina w jednym z ogrodów przy ulicy Miła.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji