bio-forum.pl

Grzyby w pomidorach w/g mojego Kochanie :)

bez logowania - można przeglądać
kuchnia

od sie.2002
#0

1. Grzyby w pomidorach w/g mojego Kochanie :)
5.wrz.06 18:20
"pimpek"

Grzyby moga być dowolne; podgrzybki, maślaki (są pyszne) - obojętnie. Niedługo będę też wiedział, jak nadają się opieńki a Jola może sprawdzi jak ma się sprawa z wynalazkami? Mogą też być oczywiście same, samiusieńkie ogonki.

Małe kapelusiki, jeśli na nie się zdecydujemy obgotowujemy aż do wrzenia wody a potem 2-3 minuty. Tak samo wszystkie inne. Duże kapelusze PO OBGOTOWANIU dobrze jest pokroić w plasterki, ale nie koniecznie, bo moga być na inne kawałki lub ćwiatrki. Jeśli chcemy same ogonki (z dowolnych grzybów) to przed obgotowaniem należy je poplasterkowac tak jak do Pimpusiowych plasterków ([bf#1654]

Dzwonkujemy (tak to się nazywa?) dużo cebuli i w brytfance dusimy ją na oleju. Do takiej podduszonej cebulki wsypujemy te grzybki i nadal dusimy. Do tego przecier pomidorowy, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól i co jeszcze chcemy do smaku. Pysznie smakuje jeśli dodamy jeszcze jakiegoś pikantnego, bardzo ziołowo-aromatycznego keczupu. Dusimy aż zacznie bulgotać i jeszcze chwilę po tym.

1

Potem wkładamy to wszystko do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.

Ot, co :) Ja robię tak, że jeśli robię z kapeluszy - to daję bardzo, bardzo dużo cebulki, a jesli robię z zamych nóżek - cebulki jest bardzo mało. Zresztą to wszystko zależy od własnych gustów. Poczęstowałem tym już wiele osób i wszyscy są zachwyceni. Nawet jeśli 50% opinii było grzecznościowym komplementem - to i tak połowa to nieźle :) Dla mnie totalna pycha!!

od kwi.2004
#0

2. Grzyby w pomidorach w/g mojego Kochanie :)

Wygląda ciekawie. Masz je? Bo może ja bym juz dziś piechotą wyszła... Szybciej by było... Omatkokochana, mnie juz w brzuchu burczy.

Pimpuś, czy KONIECZNIE trzeba te grzyby najpierw obgotowywać?

od sie.2002
#0

3. Grzyby w pomidorach w/g mojego Kochanie :)
6.wrz.06 08:46
"pimpek"

Mam - zapraszam :)

Nie wiem czy koniecznie trzeba obgotować - ja zawsze obgotowuje grzyby przed wszystkim poza suszeniem. Za to ich nie myję. Podczas takiego obgotowania (lub bardziej by pasowało "porządnego sparzenia") odczepiają się trawki, odpada piasek i wogóle się czyszczą. Woda jest ciemna a na górze robią się fusy. Gdybym nie obgotowywał - to wszystko byłoby w potrawie.

od kwi.2004
#0

4. Grzyby w pomidorach w/g mojego Kochanie :)

Ala sam najlepszy smak wylewasz!

od sie.2002
#0

5. Grzyby w pomidorach w/g mojego Kochanie :)
6.wrz.06 08:57
"pimpek"

No, ale tu już wchodzimy w dyskusję typu "czy zdejmować skórkę z maślaka" - każdy robi po sFojemu od zawsze i już :)

Więc OK - nie musisz obgotowywać, bo i tak się uduszą razem z cebulką!

od kwi.2006
#0

6. Grzyby w pomidorach w/g mojego Kochanie :)

Można wypić:-) taki żarcik głupaśny mi się nasunął:-) świetny przepis i na pewno spróbuję! Ostatnio wypróbowałem przepis Joli na kanie z cebulką i zasmażką, i cebulką (kanioflaczki) i było przepysznie! Jola dzięksik! Przepis z forum wyrwałem, a cała rodzina się zdziwiła, że się tak rozwinąłem kulinarnie:-) nie wiedzą, że mam takie wsparcie:-)

od sie.2002
#0

7. Grzyby w pomidorach w/g mojego Kochanie :)
6.wrz.06 20:06
"pimpek"

Marku,

bo z tymi przepisami top tak jak z całą filozofią, którą wyznaję, zarówno w pracy jak i w domu, hobby i wszystkim.

NIE MUSISZ WSZYSTKIEGO WIEDZIEĆ - NAJWAŻNIEJSZE TO WIEDZIEĆ KTO WIE.

od kwi.2004
#0

8. Grzyby w pomidorach w/g mojego Kochanie :)

:)

Miło mi. To teraz pora na ziemniaczki nadziewane grzybkami. Jest w kuchni przepis. A może pizza? Zapiekanka?

od kwi.2006
#0

9. Grzyby w pomidorach w/g mojego Kochanie :)

Dobra, poszukam! Ale pizzę, nie chwaląc się...:-), robię wypasikową! Przepis na ciasto dorwałem ze starej książki (a to połowa sukcesu), a sosy nauczył mnie pewien Włoch, właściciel pizzerni (są banalne, ale dowiódł, że w prostocie siła!:-)

Tyle tylko, że zatrzymałem się na pieczarkach:-) Ziemniaczki nadziewane grzybkami brzmią cudnie! szukam!

od kwi.2004
#0

10. Grzyby w pomidorach w/g mojego Kochanie :)

od wrz.2006
#0

11. Grzyby w pomidorach w/g mojego Kochanie :)

Pimpek- te grzybuszki w pomidorach... rewelacja!!! Poprostu Liga Mistrzów- :))) wśród potraw grzybowych - :)))

od sie.2002
#0

12. Grzyby w pomidorach w/g mojego Kochanie :)
2.paź.06 23:39
"pimpek"

:)))))) smacznego!!

od wrz.2006
#0

13. Grzyby w pomidorach w/g mojego Kochanie :)

A dzięki dzięki... jest do czego- :)))

Ps. Eksperymentalnie dodałem dziś papryczkę chili.. czekam 4 dni aż się "przegryzie", o efektach napiszę- :)))

od wrz.2006
#0

14. Grzyby w pomidorach w/g mojego Kochanie :)

Chciałbym Wam opisać smak "pimkowych" grzybków z papryczką ale......... to jest NIEMOŻLIWE!!!! PYCHAAAAA!!!!

Musicie sami zrobić i zjeść... 2: 1 dla Polski z Portugalią wysiada przy nich - :)))

od wrz.2006
#0

15. Grzyby w pomidorach w/g mojego Kochanie :)
12.paź.06 09:39
JANEK "urma1"

Piotr Perz nie jest to grzecznosciowa odpowiedź z mojej strony zwyczajnie jak zobaczyłem ten Twój talerz i przeczytałem że to w pomidorkach tak mozna z grzybami uwierzyłem na słowo

TO MUSI BYĆ PYSZNE

ciekaw jestem czy z borowików i podgrzybków mrożonych też by się udały mam 2 niewielkie porcyjki odstawione, ewentualnie pozostaje poczekać do przyszłego roku i od czasu do czas zerknąć na Twoje zdjęcie

Dodam tylko że moja żona w pomidorach robi przepyszne śledziki te grzyby to też by była niezła ( wyśmienita) rewelacja

właśnie zjadłem śniadanko i nadal jestem głodny ech

Janusz Kwiecinski fajnie to podsumował coś takiego to nie wyniki jednego meczu to jak mieć puchar w rękach TO MISTRZOSTWO ŚWIATA :)

od sie.2002
#0

16. Grzyby w pomidorach w/g mojego Kochanie :)
12.paź.06 09:50
"pimpek"

Janku, jestem "Pimpek" i gdy tak będziesz do mnie pisał będe czuł się swobodniej.

Takie przepisy maja to do siebie, że smakują najlepiej na świecie własnie gdy przygotuje je nasze własne "skarbie". :)))

od wrz.2006
#0

17. Grzyby w pomidorach w/g mojego Kochanie :)

No i eksperyment udany:-).. papryczki chli, dodane do Pimkowego przepisu = niebo w gębie. Polecam.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji