bio-forum.pl

2008-03 Chrzanów - początek wiosny

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2008-03 Chrzanów - początek wiosny
22.paź.12 17:46
Piotr Grzegorzek

Kolejny zbiorczy wątek złożony z dwu, krótkich wycieczek. Na mapie firmy Compass miejsca objęte tym fotoreportażem są oznaczone kolorowymi kółkami.

Zaczynamy dokładnie pierwszego dnia kalendarzowej wiosny. Wówczas w parku - żółte kółko - dokumentowałem stan cokołu po komunistycznym pomniku. Na powierzchni budującego go piaskowca znalazłem liczne porosty oraz mech z gatunku Schistidium apocarpum.

Następnie uchwyciłem misecznicę murową - Lecanora muralis.

Tuż obok usadowił się jaskrawiec cytrynowy jak sądzę - Caloplaca.

Jednakże misecznica murowa - Lecanora muralis zajmowała największe powierzchnie.

Powróciwszy z pracy do domu - okolica zielonego koła - sfotografowałem swojego szczawika - Oxalis triangularis.

Po krótkim popasie udałem się do miejsca oznaczonego jasnoniebieskim kołem. Tutaj zacząłem od sfotografowania mchu, zęborogu purpurowego - Ceratodon purpureus.

Następnie odkryłem, że pojawiły się już pierwsze grzyby pasożytnicze. Oto wroślik - Peronospora aparines z Galium aparine.

Drugim organizmem grzybopodobnym, wszak to teraz królestwo Chromista był wroślik Peronospora conglomerata na Geranium pusillum.

Wracając w ogrodzie sąsiada, ponownie zielone koło zauważyłem kwitnącego ciemiernika - Helleborus.

W trzy dni później, znaczy się 24 marca zająłem się polowaniem na krople wody. To park w otoczeniu Muzeum w Chrzanowie - ciemnoniebieskie koło. Na początku to co uchwyciłem na rozwijających się pączkach lilaka - Syringa.

Potem były pączki tawuły japońskiej - Spiraea japonica.

Takie to były początki wiosny onego roku.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji