Witam serdecznie wszystkich miłośników zbierania grzybków i ich przetważania. Moja przygoda z grzybami dopiero się zaczyna mam nadzieję że za szybko się nieskończy moją nieznajomością gatunków trujących. Więc mam pytanie po ugotowaniu grzybów zodrobiną soli niektóre znich zrobiły się zielone (górna część kapekusza) proszę o odpowiedż co mam z tym zrobić do śmietnika z tym, czy too jest jadalne proszę o odpowiedż bo teraz to już sam jestem zielony z góry dzięki
Przydałoby się foto z tymi zielonymi grzybami. Różnie ludzie określają kolory. Po zagotowaniu podgrzybków w wodzie z solą ( do marynatu) można nazwać kolor, kolorem zielonym, chociaż raczej przechodzi bardziej w żółtawy brudny ale z lekkim odcieniem zieleni. Ja nie nazwałbym ich zielonymi, ale moja żona - owszem. Tak więc chyba fotka załatwi sprawę - koniecznie sprawdź, czy kolor na focie daje porawdziwy odcień barw. Są różne aparaty cyfrowe, które lekko zniekształcaja kolory, robiąc tutaj wielki zamęt.
Tak poza nawiasem - koniecznie zaczynaj zbieranie grzybów w asyście dobrego grzybiarza:-) To podstawa nauki zbierania grzybów:-)