bio-forum.pl

Żółciak siarkowy

bez logowania - można przeglądać
kuchnia

od gru.2005

1. Żółciak siarkowy

pyszny grzyb, smakowal jak kotlet z kurczaka, z racji koloru powiedzmy ze panierowany w kurkumie..

znalazlem go 3 dni temu zjadlem dwa dni temu...

na kilka godzin zalalem go mlekiem potem obtoczylem w bulce i jajku zadnego nieprzyjemnego zapachu nie wyczulem.

nie parzylem go wrzatkiem

oto on

od gru.2003

2. Żółciak siarkowy

nic nie widzę - widzę ciemność...

od kwi.2004

3. Żółciak siarkowy

Ja moczę w zimnej wodzie, żeby kwaśność zlikwidować.

od gru.2005

4. Żółciak siarkowy
zolciak

moze teraz wejdzie

od kwi.2004

5. Żółciak siarkowy

Nie mogę się powstrzymać, żeby nie pochwalić tego zdjęcia. Jest takie apetyczne.

Przepraszam Was. :)

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

6. Żółciak siarkowy
6.wrz.06 12:09
Sylwia Winiarska ("alfa")

O matuchno! Ślina mi cieknie po rękach. Takich zdjęć nie można oglądać przed lunchem...

od paź.2007

7. Żółciak siarkowy

To moze sie wydac dziwne, ale to moj pierwszy zidentyfikowany, zerwany i przyrzadzony grzyb w ogole:-) Nie bylo za bardzo nic innego po prostu, latem tego roku (nasza 1-wsza grzybowa wyprawa po zakupieniu atlasu). Znaleźliśmy kilkanaście malutkich podgrzybków złotawych, kilka kurek, no i wlasnie tego żółciaka siarkowego tylko bylo pod dostatkiem (zerwaliśmy sobie z pniaka 4 małe kotlety). Obgotowałam je jednak, tak jak kazali, przykladnie ( moim zdaniem podczas tej operacji śmierdziało- dokladnie, to oprocz bardzo mocnego grzybowego zapachu bylo cos jeszcze, cos nieokreslonego i bardzo nieprzyjemnego).. i ten wlasnie smrod natchnal mnie, zeby oszukac troche tego grzybka, wiec posypalam go przyprawa do miesa wieprzowego.. zaś pokrojone drobno kurki dodalam do omletowego ciasta (2 jajka, troche maki, sol i pieprz), Ugotowane (wysmrodzone zolciaki) po zanurzeniu w tym kurkowym ciescie usmazylam na oleju. Podczas smazenia drugiej strony kotletow, na kazdy polozylam po łyżeczce usmazonych wczesniej z cebulka podgrzybków ( bardzo smaczne byly, moze dlatego, ze strasznie malutkie) i plasterek zoltego sera. O bardziej wyszukany niedzielny obiad naprawde trzeba sie bardzo postarac. Smak, a nawet zapach, ostatecznie wyszly.. cudowne:-)

od mar.2008

8. Żółciak siarkowy

Jak obgotowywać, to jak długo???

I czy można TYLKO usmażyć, bez obgotowania??? I co z TYM zapachem będzie???

W SMAŻENIU się WYODRĘBNI???

Bo ja mam zamiar w tym roku w końcu SPRÓBOWAĆ tego CUDAKA!!!

od gru.2003

9. Żółciak siarkowy

Można usmażyć bez gotowania. Przedtem zamoczyć w zimnej wodzie i wstawić do lodówki na dwie godziny. Zapach zanika. Potem pokroić na plastry, zamoczyć w jajku, obtoczyć bułką i dodać świeżą bazylię-można kupić w markecie.

Bardzio smaczniste:-)... choć po wcześniejszej konsumpcji smardzy czuje się jakiś "niedosmak"...:-)))

SMACZNEGO!!!!

(wypowiedź edytowana przez mirki2 11. maja. 2008)

od mar.2008

10. Żółciak siarkowy
Żółciak siarkowy w powijakach

Mirki2, dziękuję baaardzo!!! Ale mój żółciaczek na razie dopiero rośnie!!! Jest wielkości palca serdecznego!!!

A na innych stanowiskach jeszcze nic nie widać!!!:- ((

Waszych mogę tylko POZAZDROŚCIĆ!!!

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji