bio-forum.pl

Żółciak siarkowy

bez logowania - można przeglądać
kuchnia

od gru.2005
#0

1. Żółciak siarkowy

pyszny grzyb, smakowal jak kotlet z kurczaka, z racji koloru powiedzmy ze panierowany w kurkumie..

znalazlem go 3 dni temu zjadlem dwa dni temu...

na kilka godzin zalalem go mlekiem potem obtoczylem w bulce i jajku zadnego nieprzyjemnego zapachu nie wyczulem.

nie parzylem go wrzatkiem

oto on

od gru.2003
#0

2. Żółciak siarkowy

nic nie widzę - widzę ciemność...

od kwi.2004
#0

3. Żółciak siarkowy

Ja moczę w zimnej wodzie, żeby kwaśność zlikwidować.

od gru.2005
#0

4. Żółciak siarkowy
zolciak

moze teraz wejdzie

od kwi.2004
#0

5. Żółciak siarkowy

Nie mogę się powstrzymać, żeby nie pochwalić tego zdjęcia. Jest takie apetyczne.

Przepraszam Was. :)

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

6. Żółciak siarkowy
6.wrz.06 12:09
Sylwia Winiarska ("alfa")

O matuchno! Ślina mi cieknie po rękach. Takich zdjęć nie można oglądać przed lunchem...

od paź.2007
#0

7. Żółciak siarkowy

To moze sie wydac dziwne, ale to moj pierwszy zidentyfikowany, zerwany i przyrzadzony grzyb w ogole:-) Nie bylo za bardzo nic innego po prostu, latem tego roku (nasza 1-wsza grzybowa wyprawa po zakupieniu atlasu). Znaleźliśmy kilkanaście malutkich podgrzybków złotawych, kilka kurek, no i wlasnie tego żółciaka siarkowego tylko bylo pod dostatkiem (zerwaliśmy sobie z pniaka 4 małe kotlety). Obgotowałam je jednak, tak jak kazali, przykladnie ( moim zdaniem podczas tej operacji śmierdziało- dokladnie, to oprocz bardzo mocnego grzybowego zapachu bylo cos jeszcze, cos nieokreslonego i bardzo nieprzyjemnego).. i ten wlasnie smrod natchnal mnie, zeby oszukac troche tego grzybka, wiec posypalam go przyprawa do miesa wieprzowego.. zaś pokrojone drobno kurki dodalam do omletowego ciasta (2 jajka, troche maki, sol i pieprz), Ugotowane (wysmrodzone zolciaki) po zanurzeniu w tym kurkowym ciescie usmazylam na oleju. Podczas smazenia drugiej strony kotletow, na kazdy polozylam po łyżeczce usmazonych wczesniej z cebulka podgrzybków ( bardzo smaczne byly, moze dlatego, ze strasznie malutkie) i plasterek zoltego sera. O bardziej wyszukany niedzielny obiad naprawde trzeba sie bardzo postarac. Smak, a nawet zapach, ostatecznie wyszly.. cudowne:-)

od mar.2008
#0

8. Żółciak siarkowy

Jak obgotowywać, to jak długo???

I czy można TYLKO usmażyć, bez obgotowania??? I co z TYM zapachem będzie???

W SMAŻENIU się WYODRĘBNI???

Bo ja mam zamiar w tym roku w końcu SPRÓBOWAĆ tego CUDAKA!!!

od gru.2003
#0

9. Żółciak siarkowy

Można usmażyć bez gotowania. Przedtem zamoczyć w zimnej wodzie i wstawić do lodówki na dwie godziny. Zapach zanika. Potem pokroić na plastry, zamoczyć w jajku, obtoczyć bułką i dodać świeżą bazylię-można kupić w markecie.

Bardzio smaczniste:-)... choć po wcześniejszej konsumpcji smardzy czuje się jakiś "niedosmak"...:-)))

SMACZNEGO!!!!

(wypowiedź edytowana przez mirki2 11. maja. 2008)

od mar.2008
#0

10. Żółciak siarkowy
Żółciak siarkowy w powijakach

Mirki2, dziękuję baaardzo!!! Ale mój żółciaczek na razie dopiero rośnie!!! Jest wielkości palca serdecznego!!!

A na innych stanowiskach jeszcze nic nie widać!!!:- ((

Waszych mogę tylko POZAZDROŚCIĆ!!!

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji