bio-forum.pl

2008-05 Chrzanów - trzy mgnięcia maja

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2008-05 Chrzanów - trzy mgnięcia maja
15.paź.12 06:42
Piotr Grzegorzek

Tym razem proponuję wątek złożony z trzech krótkich fotoreportaży wykonanych w rejonie ulicy Mickiewicza w Chrzanowie. Takich fotoreportaży mam sporo i dlatego od czasu do czasu będą pojawiać się składanki. Po co mnożyć watki ponad potrzebę. Na początku 1 maja w parku w okolicy Muzeum w Chrzanowie. Oto klon jawor - Acer platanoides tuż przy naszym parkingu.

Dalej idzie widok w wnętrza parku zza tego drzewa. Po lewej znajduje się dość okazały dziki bez czarny - Sambucus nigra. Jedynym iglakiem w tym tłumie jest jodła pospolita - Abies alba.

Dalej idzie sesja z forsycją pośrednia - Forsythia ×intermedia. W tle oczywiście kasztanowiec zwyczajny - Aesculus hippocastanum.

Wracam w pobliże Muzeum. Tutaj monitoruję posadzony wiele lat temu płat miesiącznicy trwałej - Lunaria rediviva.

Następnie podziwiam gałązkę leszczyny - Corylus avellana na tle cisu pospolitego - Taxus baccata.

W zachodniej części parku rośnie grupa okazałych skrzydłorzechów kaukaskich - Pterocarya fraxinifolia. Zza rozłożystego pnia jednego z drzew spoglądamy na kolejny cis pospolity - Taxus baccata.

Ostatnie zdjęcie przedstawia fragment łączki z dominującym mniszkiem - Taraxacum sp. sp. Fioletowe plamy z bordowym akcentem to bluszczyk kurdybanek - Glechoma hederacea.

A teraz zmiana nastroju. 5 maja obszedłem kościół p. w. św. Mikołaja aby zapolować na szczątki liliowców, czyli krynoidy w dolomicie diploporowym, który jest jego podstawowym budulcem.

Nie silę się na dochodzenie do tego, który to gatunek. Ostatecznie paleontologiem jestem o tyle o ile.

Pewnym przerywnikiem jest kamień z dziurami po wypadłych onkolitach.

Ale tym razem krynoidy rządzą.

28 maja zatrzymałem się bliżej ronda aby udokumentować łan kosaćca syberyjskiego - Iris sibirica.

Kwiat odwiedziła pszczoła miodna.

Zerkam teraz do wnętrza korony kwiatu aby pokazać, że jest to bardzo interesujący widok.

W pobliżu rosły uprawne, ozdobne kosaćce bródkowe. Oto spojrzenie do wnętrza korony jednego z nich.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji