Oznaczany na wielu mapach niewielki zbiornik wodny znajdujący się nieco na zachód od boiska sportowego a na południe od byłej kopalni Matylda to już historia. Tego dnia po sesji fotograficznej w rejonie stawu zapadlisko pojechałem tam. Tak to wygląda na mapie firmy Compass.
Także tutaj przelatywał przestrojnik jurtina. Początkowo przycupnął na owocostanie jaskra - Ranunculus.
Potem przeniósł się na olszewnik kminkolistny - Selinum carvifolia.
W pobliskich zaroślach natrafiłem jeszcze na kozłek lekarski - Valeriana officinalis porażony przez rdzę - Puccinia commutata. Jest to jego stadium ecjalne.
Następnie bardzo dużo czasu poświęciłem zmorsznikowi czerwonemu, chrząszczowi z rodziny kózkowatych spacerującemu po kwiatostanie olszewnika kminkolistnego - Selinum carvifolia.
Po chrząszczu pora na grzyb. Oto głownia na goździku kropkowanym - Dianthus deltoides. Kiedyś było to po prostu Ustilago violacea. Teraz jak wynika z dyskusji w tym wątku - [bf#290958] - jest to Microbotryum dianthorum, chociaż w świetle najnowszych badań i to nie jest takie pewne.
Wówczas ozdobą stawu były grzybienie białe - Nymphaea alba. Stanowisko to było jak najbardziej sztuczne, ale będąc w tej okolicy dało się na czymś zawiesić oko.
Kolejnym grzybem, któremu wykonałem sesję fotograficzną był mączniak - Sphaerotheca ferruginea porażający krwiściąg większy - Sanguisorba officinalis.
Wracając zatrzymałem się jeszcze w punkcie oznaczonym numerem 2. Tutaj znajdowała się kiedyś stacja kolejowa. W tym miejscu zebrałem i udokumentowałem Microbotryum dianthorum na goździku kartuzku - Dianthus carthusianorum.
Motyl oznaczony jako wątlak falistak to prawdopodobnie wątlak niezmiennik.