bio-forum.pl

rogatek czy wywłócznik

bez logowania - można przeglądać

od lip.2012

1. rogatek czy wywłócznik

rósł w zakolu Odry

od cze.2010

2. rogatek czy wywłócznik
30.wrz.12 12:28
Piotr Grzegorzek

Obawiam się, że masz i to i to. Na pierwszym zdjęciu jest zdecydowanie wywłócznik, co widać po pierzastych liściach. Na pozostałych zdjęciach jest jakiś rogatek.

od lip.2012

3. rogatek czy wywłócznik

a to wywłócznik kłosowy czy skretoległy jezli w ogóle mozna oznaczyć

od lut.2007

4. rogatek czy wywłócznik
30.wrz.12 15:39
Piotr Kobierski

Według mnie to jest raczej Myriophyllum verticillatum. Myriophyllum alterniflorum występuje na Pomorzu.

od lip.2012

5. rogatek czy wywłócznik

Dzięki widziałem juz okółkowy na starorzeczach to znaczy oznaczyłem go po wystajacych nad wode pędach bo reszta z tych 3 gatunków chyba tak nie ma. Ale w tym zakolu a przechodze tam czesto nie wystawały chyba nigdy kłosy ponad wode.

od maj.2007

6. rogatek czy wywłócznik

Na pewno tych kłosów nie zobaczysz. Polska nazwa gatunkowa wywłócznika kłosowego Myriophyllum spicatum, nawiązuje do łacińskiej nazwy spicatum (spica = kłos), czyli do liści ułożonych na łodydze wywłócznika w kształcie kłosa.

od lut.2007

7. rogatek czy wywłócznik
30.wrz.12 20:13
Piotr Kobierski

Rośliny wodne są bardzo zmienne i wytwarzają różne formy.

Poniżej Myriophyllum verticillatum. Na trzecim zdjęciu jest np. forma lądowa tego gatunku.

1)

2)

3)

Dalsze zdjęcia to Myriophyllum spicatum.

od maj.2007

8. rogatek czy wywłócznik

Bardzo ładne fotki :), pokazujące większość charakterystycznych cech wywłóczników

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji