bio-forum.pl

Ziemia w doniczce z rosiczką pleśnieje...

bez logowania - można przeglądać

od paź.2005

1. Ziemia w doniczce z rosiczką pleśnieje...
27.wrz.12 22:08
Dominik M. "natas"

Jakieś półtora tygodnia temu zakupiłem rosiczkę. Wydaje mi się, że ziemia zaczyna pleśnieć. Rosiczka ma wodę przegotowaną i ostudzoną na ok 2cm cały czas. Stoi na oknie i łapie słońce jak trzeba. Jestem pełen obaw czy przeżyje... To moja pierwsza tego typu roślinka. Pomóżcie...

(wypowiedź edytowana przez natas 27. września. 2012)

(wypowiedź edytowana przez natas 27. września. 2012)

od kwi.2012

2. Ziemia w doniczce z rosiczką pleśnieje...
2.paź.12 10:37
Agata L. "aga_21"

spróbuj trochę przesuszyć podłoże. wystaw roślinę z podstawka i potrzymaj ją z 5-6 (albo nieco dłużej) dni bez podlewania, myślę ze nic jej nie będzie. ja swoja rosiczkę podlewam raz na 4- 5 dni (nie stoi ona cały czas w wodzie) i w tym roku zakwitła mi już 2 raz wiec chyba ma się dobrze :) Ewentualnie możesz roślinę przesadzić do nowego podłoża. Na tym forum znajdziesz wszystko o tych roślinach :) pozdrawiam.

od lis.2005

3. Ziemia w doniczce z rosiczką pleśnieje...
2.paź.12 10:47
Marek Ciszewski "grant"

Na dłuższy dystans przegotowana woda nie jest wskazana. Wcześniej, czy później na powierzchni ziemi odkładać się będą sole wapnia i innych związków których rośliny mięsożerne nie tolerują. Zalecam wyłącznie wodę destylowaną.

Jeśli chodzi o występującą pleśń, to na bieżąco ją usuwaj. Może na jakiś czas będziesz miał spokój. Należy jednak pomyśleć o przesadzeniu do świeżej ziemi torfowej o pH 3, 5 - 4, 5 (max.)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji