Tedy znajdujemy się blisko skraju kamieniołomu Żelatowa. Jest to 8 przystanek przyrodniczej ścieżki dydaktycznej. Teraz zaliczymy ciemnoniebieską pętelkę.
Okolicę w której się znajdujemy prezentowałem już na tym forum między innymi tutaj - [bf#481516] Wówczas był to stan na rok 2008, teraz jesteśmy tutaj nieco ponad cztery lata później. Idziemy do krawędzi wyrobiska lekceważąc kolejne przeszkody.
Spoglądamy teraz na starszą część wyrobiska. W tym miejscu utrzymują się niewielkie młaki. W 1996 roku stwierdzono tutaj występowanie sieweczki obrożnej.
Teraz przyjrzymy się blokowi z wypreparowanymi szczątkami koralowców. Tak zwane ciasto skalne tworzą tutaj krynoidy, czyli szczątki liliowców. Ten sam blok pokazywałem w 2008 roku. Albo blok został w międzyczasie przewrócony, albo upływ czasu zrobił swoje.
Zerkamy teraz na starszą ściankę. Tutaj widać kolejny desant sosny zwyczajnej - Pinus sylvestris.
Zanim wejdziemy do środka, czyli w rejon przystanku nr. 9 jeszcze zerkniemy na skraj kamieniołomu. Oto trzęślica modra - Molinia coerulea.
Przykładowo przylaszczka pospolita Hepatica nobilis także tutaj jest godna swojej nazwy.
Pewną ciekawostką jest tutaj nowy gatunek inwazyjny, czyli orzech włoski - Juglans regia.
Inną osobliwością jest obecność trzęślicy modrej - Molinia coerulea. Ta programowo mieszkanka wilgotnych łąk na szczytach wielu chrzanowskich wzgórz czuje się znakomicie.
Ostatnie zdjęcie z tego lasu przedstawia płat orlicy pospolitej - Pteridium aquilinum na tle ściany sosny zwyczajnej - Pinus sylvestris.
Następnie szybko opuściliśmy to miejsce i udaliśmy się dalej. Potem były Żelatowa, Pogorzyce, Płaza i na końcu Chrzanów, ale te miejsca już pokazałem.
PS. W 2008 roku, kiedy wytyczałem tutaj tę ścieżkę powiedziano mi, że wolno. Czy wciąż spacerujący tutaj mogą się czuć upoważnieni nie wiem.