bio-forum.pl

2012-09-08 Rudno, czyli tam, skąd Chechło wypływa

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2012-09-08 Rudno, czyli tam, skąd Chechło wypływa
20.wrz.12 18:33
Piotr Grzegorzek

Punkt drugi naszego gmerania po grzbiecie przypadł na Rudno. Na początek był Babi Koniec, miejsce z którego bierze początek przepływająca przez Chrzanów rzeka Chechło. Trochę na ten temat pisałem w lokalnej prasie. Kiedy znajdę swój artykuł postaram się go tutaj dodać. Na razie mapa firmy Compass. Ten fotoreportaż dotyczy ciemnoniebieskiego koła.

Na oficjalnej mapie kreskę oznaczającą jeden z cieków składających się na zlewnię Chechła kończy się w obrębie zielonej plamy kompleksu leśnego, którym tutaj jest Las Rudno. W rzeczywistości ten ciek zaczyna się w obrębie zabudowy, tam, gdzie naniosłem wspomniane niebieskie koło. Na razie jesteśmy nieco na południe od tego miejsca, przy głównej drodze, gdzie pozostawiliśmy nasz minibus.

Tutaj interesujący nas ciek został wpuszczony w rury. Woda płynie tędy niemalże od zawsze. Ja to miejsce ujawniłem dla swojej wiadomości w 2004 roku.

Ciek bierze początek nieco dalej na wschód, ale tutaj ginie w bujnej roślinności. W tej okolicy jest ot niecierpek drobnokwiatowy - Impatiens parviflora.

Główna misa źródłowa znajduje się w okolicy betonowego słupa, a jej obrzeża pomiędzy budynkami.

Część tego źródła została teraz ucywilizowana.

Roślinność obok tak zwanej studni jest bardzo bujna.

Bliżej stodoły rośnie jeszcze olsza czarna - Alnus glutinosa.

Część wody sączy się zapewne spod tego domu. Tutaj na krawędzi misy źródłowej dominuje wierzbownica kosmata - Epilobium hirsutum.

Przy narożniku stodoły usadowiła się trzcina pospolita - Phragmites australis.

Ta sytuacja trwa niezmiennie jak dla mnie od 2004 roku.

Także ten okazały, jak na tę okolicę dom pozostaje nie zamieszały. Co więcej wyraźnie się przechyla.

Także z tej strony stodoły wierzbownica kosmata - Epilobium hirsutum ma się bardzo dobrze.

Zagajnik olszy czarnej rozwinął się także od wschodniej strony domu. Trudno mi w tym momencie określić, czy dom został zbudowany na źródle, czy też źródło powstało wskutek budowy domu.

Opuszczamy teraz tę okolicę i ruszamy dalej.

Po drodze mijamy lipę drobnolistną - Tilia cordata.

W innym z ogrodów znajdujemy oman wielki - Inula helenium.

Są także budynki wzniesione z udziałem jurajskich wapieni płytowych. To ważne, bo wkrótce znajdziemy się w miejscu, gdzie występują skały magmowe, a dokładniej melafiry.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji