bio-forum.pl

R.polna, drobna, pokryta kutnerem

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2012

1. R.polna, drobna, pokryta kutnerem
20.wrz.12 12:29
Adam Berbeć "volvox"
rslktr

Chodzi o roślinę w głębi po prawej. R. polna, drobna, pokryta (chyba) kutnerem. Przy okazji chciałem się zapytać czy roślina na pierwszym planie to Przymiotno (Konyza) kanadyjskie?

(wypowiedź edytowana przez volvox 21. września. 2012)

od maj.2007

2. R.polna, drobna, pokryta kutnerem

Po prawej to kocanki piaskowe, kiedyś zrywano kwitnące okazy do zasuszanych bukietów. Roślina częściowo chroniona, wydaje się, że nie jest w ogóle zagrożona.

od maj.2007

3. R.polna, drobna, pokryta kutnerem
20.wrz.12 15:04
ania "aniaa"

od cze.2010

4. R.polna, drobna, pokryta kutnerem
20.wrz.12 17:37
Piotr Grzegorzek

W jednym i drugim przypadku to zadanie dla botanicznych twardzieli. Na pierwszym planie dostrzegam przymiotno kanadyjskie, teraz konyzę kanadyjską. Na drugim planie moim zdaniem to jednak kocanki piaskowe.

od wrz.2012

5. R.polna, drobna, pokryta kutnerem
21.wrz.12 07:41
Adam Berbeć "volvox"
szarota

Wiem że na zdjęciu wyżej niewiele widać, dziś postaram się zrobić lepsze zdjęcia, ale chyba faktycznie nie jest to Szarota błotna. Szaroty wykiełkowały mi w innej doniczce, i w tym samym "wieku" wyglądają one mniej więcej tak:

(wypowiedź edytowana przez volvox 21. września. 2012)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji