bio-forum.pl

Czy to jest "zajączek"?

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Czy to jest "zajączek"?
2.wrz.06 15:33
"Barbara" (b/log.)
Grzyb

Witam, znalazlam w lesie iglastym pelnym normalnych podgrzybków takie grzybki jak na zdjeciu. Charakteryzuje je "centkowny" kapelusz, spód z gąbki. Czy to podgrzybek zajączek, jak wyczytalam w atlasie? Wolę wiedziec od prawdziwych grzybiarzy i fachowcow bo rysunek w atlasie mnie nie przekonuje. Dziekuje.

od maj.2006

2. Czy to jest "zajączek"?

Tak to podgrzybek zajączek - Xerocomus subtomentosus,

przynajmniej moim zdaniem:-)

A ta "gąbka" hymenoforem się nazywa

Pozdrawiam - piotrek

od kwi.2004

3. Czy to jest "zajączek"?

To jest podgrzybek, ale nie zajączek tylko złotopory (d. złotawy) Boletus chrysenteron Bull. = Xerocomus chrysenteron (Bull.) Quél.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

4. Czy to jest "zajączek"?
2.wrz.06 17:31
"Barbara" (b/log.)

Dziękuję, mam rozumieć że jest jadalny?

od kwi.2004

5. Czy to jest "zajączek"?

Tak. Jadalny, ale one najczęściej jednak są zaczerwione.: (

Zdrowe, dodaję do innych grzybów.

od kwi.2006

6. Czy to jest "zajączek"?

Marek ma rację, a zajączek ma zamszowy kapelusz (nieco). Są specyficzne (złotawe), gdyż mają lekko kwaskowy smak, ale oczywiście jadalne, tak jak Marek napisał. pozdrawiam.

od sie.2006

7. Czy to jest "zajączek"?

Zdecydowanie podgrzybek złotopory. Kwaśny w smaku, kwaskowaty zapach. Trzeba dodać parę kulek ziela angielskiego, laurki i jałowca, żeby smakował z patelni:-) I oczywiście cebulki nigdy dość:-) Suszyć też go można. W czasie wysypu (a teraz właśnie jest wysyp złotoporych) nie ma sensu mieszać go z innymi grzybami. Najlepszy do marynowania. Ocet i przyprawy uczynią go równie szlachetnym w smaku, jak podgrzybki czy prawdziwki ze słoika. Ja to-to głównie marynuję:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji