Witam, znalazlam w lesie iglastym pelnym normalnych podgrzybków takie grzybki jak na zdjeciu. Charakteryzuje je "centkowny" kapelusz, spód z gąbki. Czy to podgrzybek zajączek, jak wyczytalam w atlasie? Wolę wiedziec od prawdziwych grzybiarzy i fachowcow bo rysunek w atlasie mnie nie przekonuje. Dziekuje.
Tak to podgrzybek zajączek - Xerocomus subtomentosus,
przynajmniej moim zdaniem:-)
A ta "gąbka" hymenoforem się nazywa
Pozdrawiam - piotrek
To jest podgrzybek, ale nie zajączek tylko złotopory (d. złotawy) Boletus chrysenteron Bull. = Xerocomus chrysenteron (Bull.) Quél.
Dziękuję, mam rozumieć że jest jadalny?
Tak. Jadalny, ale one najczęściej jednak są zaczerwione.: (
Zdrowe, dodaję do innych grzybów.
Marek ma rację, a zajączek ma zamszowy kapelusz (nieco). Są specyficzne (złotawe), gdyż mają lekko kwaskowy smak, ale oczywiście jadalne, tak jak Marek napisał. pozdrawiam.
Zdecydowanie podgrzybek złotopory. Kwaśny w smaku, kwaskowaty zapach. Trzeba dodać parę kulek ziela angielskiego, laurki i jałowca, żeby smakował z patelni:-) I oczywiście cebulki nigdy dość:-) Suszyć też go można. W czasie wysypu (a teraz właśnie jest wysyp złotoporych) nie ma sensu mieszać go z innymi grzybami. Najlepszy do marynowania. Ocet i przyprawy uczynią go równie szlachetnym w smaku, jak podgrzybki czy prawdziwki ze słoika. Ja to-to głównie marynuję:-)