bio-forum.pl

mały fioletowy grzyb

bez logowania - można przeglądać

od lip.2012

1. mały fioletowy grzyb

rósł w lesie łęgowym

od cze.2010

2. mały fioletowy grzyb
16.wrz.12 21:16
Piotr Grzegorzek

Grzyby blaszkowe fotografuj także od spodu. Tutaj jest zbyt duży rozrzut od lakówki przez grzybówki, gąsówki po wieruszki.

od lip.2012

3. mały fioletowy grzyb

tak wiem tylko że bym go musiał zniszczyć

od maj.2006

4. mały fioletowy grzyb

Inocybe geophylla var. geophylla

od lip.2012

5. mały fioletowy grzyb

dzięki myslałem że nie da rady co do gatunku oznaczyć

od maj.2009

6. mały fioletowy grzyb

Piotrek!

- a nie miałeś przypadkiem na myśli: Inocybe geophylla var. lilacina?

Jak to jest dokładnie z tą odmianą, zaliczamy do niej tylko liliowe, czy też fioletowe???

(wypowiedź edytowana przez mirek63 17. września. 2012)

od maj.2006

7. mały fioletowy grzyb

Tak, masz rację, miałem na myśli Inocybe geophylla var. lilacina

Dokładnie co do odmian, może Błażej coś by tu napisał? On chyba ma najaktualniejsze klucze do tego rodzaju.

od maj.2009

8. mały fioletowy grzyb

Piotrek! - a pytałem dlatego, że u siebie spotykam od zupełnie białych do prawie ciemno fioletowych, praktycznie w całej rozpiętości tych barw i zastanawiam się co jest wyznacznikiem przyjęcia danego okazu do danej formy???

od paź.2007

9. mały fioletowy grzyb

A dlaczego nie Mycena pura?

od wrz.2005

10. mały fioletowy grzyb

Moim zdaniem Piotrek dobrze typuje, ale bez zdjęcia blaszek nie ma pewności.

W tym gatunku wyróżnia się zazwyczaj 2 odmiany: typową (v. geophylla; białą) i var. lilacina (tu lądują wszystkie różowe i fioletowe formy). Czasem v. lilacea podnoszona jest do rangi gatunku, choć nie wiem czy słusznie.

W przypadku bardzo jasnofioletowych owocników należy być ostrożnym z rozpoznawaniem, bo cielistoróżowy jest często I. paludinella który rośnie na podobnych siedliskach.

od maj.2009

11. mały fioletowy grzyb

Nie pamiętam w tej chwili w jakim źródle, ale znalazłem jeszcze wzmiankę o:

Inocybe geophylla var. lateritia - u której ponoć miąższ w miejscach uszkodzonych czerwienieje.

Co na to źródła bardziej fachowe, od tych którymi ja dysponuję???

od wrz.2005

12. mały fioletowy grzyb

Zsynonimizowany z I. whitei: D

od maj.2006

13. mały fioletowy grzyb

Dzięki za ten wątek. Dziś zwracając uwagę na tego typu osobniki natrafiłem na nieco innego, który okazał się być Inocybe whitei:-)

Nad potokiem, w lesie bukowo-jodłowym.

Owocnik lekko cielisty, miąższ po uszkodzeniu z czasem lekko przebarwił się w kierunku czerwonego, kapelusz pokryty cienkimi "włoskami", zapach spermatyczny, sprzążki obecne, pozostałe mikrocechy jak w linku:

f2.grzyby.pl

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji