Witam. Proszę o identyfikacje grzyba, tak dla pewnośći. W mojej ocenie to borowik ceglastopory, dość obficie występuje w lasach podkarpacia. Znalazłem ok. 50szt. Interesuje mnie sposób przetwarzania grzybów, zamarynowałem kilka słoików (pierwszy raz robie te grzybki) Wiem że trzeba je solidnie obgotować, tak do godzinki ale nie wiem czy ten borowik nadaje sie do suszenia? Proszę o ewentualne sugestie i pomoc w temacie. Dziękuje
Borowik ceglastopory jak najbardziej nadaje się do suszenia. Suszę go od kilku lat, ale tylko kapelusze (trzony wydają mi się zbyt twarde). Wykorzystuję ten susz np. do żuru, kwaszonej kapusty, a najlepiej po ugotowaniu i zmieleniu smakuje w grzybowych uszkach z barszczem.
Jak najbardziej się nadaje! W przeciwieństwie do kolegi wyżej suszyłem w tym roku zarówno kapelusze jak i trzony... i zarówno jedne jak i drugie smakują wyśmienicie w zupie grzybowej! W smaku coś pomiędzy podgrzybkiem brunatnym a borowikiem szlachetnym (bliżej do borowika).