bio-forum.pl

Żółto-różowe włochate hubki

bez logowania - można przeglądać
GRej204438

od kwi.2006

1. Żółto-różowe włochate hubki

Jeszcze nie rozwinięte, największy ok. 2 cm śr, w dużej ilości na pniaku prawdopodobnie bukowym. Szkoda, że nie mam fotki ogólnej. Początkowo sądziłem, że to żółciak, ale żółciak nie ma włosków, na drobnoporka sproszkowanego też nie pasuje bo miąższ zbyt ścisły a włoski krótkie. Co wobec tego może to być?

Pod spodem jakby formujący się hymenofor (ostatnie zdjęcia).

od mar.2010

2. Żółto-różowe włochate hubki

Zakładam że drewno iglasta a grzyb Climacocystis borealis.

od kwi.2006

3. Żółto-różowe włochate hubki

Gatunek drewna rzeczywiście budzi moje wątpliwości. Wokół rosły buki ale w pobliżu drzewostan świerkowy. Koniecznie sprawdzę, ale moje podejrzenia też szły w tym kierunku.

od kwi.2006

4. Żółto-różowe włochate hubki

Sprawdziłem, jednak pniak świerkowy. Coś mi się przewidziało. Myślę, że z określeniem gatunku trochę trzeba poczekać, niech trochę podrosną.

od gru.2007

5. Żółto-różowe włochate hubki
4.wrz.12 19:57
Jacek Soboń

od kwi.2006

6. Żółto-różowe włochate hubki

Okazuje się, że Ryszard ma rację. To Climacocystis borealis. Owocniki podrosły, ale solidnie uszkodzone przez ślimaki, jednak hymenofor widoczny.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji