bio-forum.pl

Ganoderma resinaceum?

bez logowania - można przeglądać
GRej204949

od sty.2007

1. Ganoderma resinaceum?

Prowadzę "dochodzenie" w sprawie tego grzybka napotkanego kiedyś rankiem po drodze do pracy:-) Dobrze czasem zmienić drogę, i zamiast zachodnią, pójść wschodnią stroną Bogdanki:-)

Rośnie u podstawy drzewa liściastego, jutro upewnię się co do gatunku (prawdopodobnie jak dobrze pamiętam Acer)

lakownica
lakownica
lakownica

W dniu 27 lipca wyglądał tak (na 2 i 3 widoczne krople gutacji):

od sty.2007

2. Ganoderma resinaceum?
lakownica
lakownica
lakownica
lakownica
lakownica
lakownica

w dniu 10 sierpnia fotografie i próba wody - zmywałam powierzchnię owocnika wodą, wykorzystując leżącą tamże butelkę piersiówkę i wodę z Bogdanki:-) czego się nie robi dla rozpoznania grzybka:-)

od sty.2007

3. Ganoderma resinaceum?

coraz bliżej jestem werdyktu - Ganoderma resinaceum, czy to może być inna lakownica?

Acha, przekrój jeszcze wykonam:-)

od sty.2007

4. Ganoderma resinaceum?
pochwiak

Tego samego dnia miałam jeszcze "jajko niezpodziankę", kolejne pokolenie Volvariella bombycina, grzybka, od którego aż roi się po mojej szeroko pojętej drodze do pracy:-) (łącznie 3 miejscówki, a jedno stanowisko nieco odstaje do tej drogi):-)

od wrz.2004

5. Ganoderma resinaceum?

to je ona

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji